MEĐU IZMEĐU

PRVI PARK ĆIRILICE

316 pregleda
Ilustracija

U okolini Bajine Bašte uskoro će biti otvoren prvi Muzej ćirilice smešten u blizini manastira Rača.

Prvi Park ćirilice i zvanično će biti otvoren u subotu, 21. maja, u okviru manifestacije Ćirilična baština. Park ćirilice nalazi se u centru opštine i ističe značaj srpskog jezika, ali i Račanske prepisivačke škole. „Za park je predloženo niz ideja koje su realizovane u skladu sa uslovima na terenu. Očekujemo da će njegovo otvaranje opravdati očekivanja. To je projekat od velikog značaja, a Bajina Bašta je opština koja već godinama unazad ulaže velike napore za očuvanje ćiriličnog pisma, izjavio je za RINU Siniša Spasojević, osnivač i organizator Ćirilične baštine.

Upravo u maju, kada Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svete Ćirila i Metodija i kada se obeležava Dan slovenske pismenosti, u Bajinoj Bašti održava se manifestacija Ćirilična baština. Ovog proleća održava se četvrti put zaredom i trajaće od 21. do 24. maja. Spasojević je naveo da je manifestacija nastala na osnovu Deklaraciji o zaštiti i negovanju ćirilice, a koja je jednoglasno usvojena na sednici Skupštine opštine.

„Ovde se ćirilica piše srcem i cilj nam je da zaista Ćirilična baština zaživi, kao manifestacija koja neće biti samo lokalnog već i nacionalnog i regionalnog karaktera. Nadam se da ćemo iz godine u godinu podizati nivo sadržaja i da će postati jedan od prestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, jer ovaj sigurno to i zaslužuje. Poruka koja se nedvosmisleno šalje iz Bajine Bašte jeste da moramo negovati naše pismo i čuvati svoju kulturu i tradiciju”, rekao je Spasojević, preneo je „Telegraf”.

(Ilustracija Marijana Kolaković/Sputnjik)

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

1 komentar

 • Nije nikakva ćirilica nego srbica.
  A Ćirilo i Metodije su samo uredili drugačije srbicu koja postoji još od 4 000 godina . Ili možda još od vremena Vinčanske kulture
  4 500 godina pre nove ere.
  I nije SRPSKI nego SRBSKI.
  Pravilo je : grb i jeste grbski pa samim tim
  SRBIN je SRBSKI. Nije država SRPIJA nego
  SRBIJA.

Ostavite komentar