НЕБЕСКИ УПРЕТНИК

ПРВО „А” ИЗ ЛЕПЕНСКОГ ВИРА

Звиждање

Звиждање

Реконструкцију првобитневокализације А опонашањем природног феномена А/Аз божанске лепоте на дан дугодневице у мезолитској епохи Лепенског вира поновио сам са младима из уметничког друштва „Талија применом метода савремених логопеда. Уз игру коло, у Кнез Михајловој улици у Београду, представио сам још један начин настанка овог гласа, очуван на српском селу у традицији звиждања на прсте, на дан летњег солстиција (15. септембар).

Поменута реконструкција реализована је у оквируДана традиције, чији су организатори град Београд и Дечији културни центар. Том приликом младићи и девојке из Талије извели су народно коло са Аз шубарама. Наиме, на дан летњег солстиција или коло-врата сунце изгрева као круг на супротној страни археолошког налазишта Лепенски вир, старог 12.000 година, над планином Трескавац, и својим зрацима обликује слово „А. Тај визуелни феномен древни Словени су доживљавали као „Аз или божанско „коло, јер су приметили да се оно циклично креће.


Трескавица

Србе и остале Јужне Словене уче да су се њихови преци преселили на Балкан са севера у петом-седмомвеку, а Русе (у свим уџбеницима историје за шести и десети разред и универзитетским), да су се у истом раздобљу преселили са Подунавља, југа Балкана, „где су у то време живели јаки савези словенских племена, на просторе савременог града/реке Москве.


Бодидар Митровић

Проф. др Божидар Митровић

О аутору

Stanko

Оставите коментар