MEĐU IZMEĐU

PUKOTINA U ATMOSFERI

511 pregleda
Getty Images

Misteriozan udarni talas oštetio je Zemljinu magnetosferu koja nas štiti od štetnog svemirskog zračenja.

Zemljina magnetosfera pretrpela je minukuh daba udarni talas sa Sunca, koji je ostavio napuklinu u tom štitu od štetnog zračenja iz svemira. Astronomi smatraju da je nastao izbacivanjem koronalne mase (coronal mass ejection, CME) ili energetskog, visokomagnetizovanog i pregrejanog gasa oslobođenog sa naše zvezde. No, zapravo poreklo nije sa sigurnošću utvrđeno.

Astronomi veruju da je izbacivanje koronalne mase poteklo iz Sunčeve pege AR3165, koja je 14. decembra u svemir izbacila najmanje osam solarnih baklji, a one su uzrokovale zamračenje iznad Atlantskog okeana, kako prenosi portal Space Weather. Pomenuta pukotina u Zemljinoj magnetosferi može ostati otvorena satima te propuštati štetno sunčevo zračenje, ali naulnici nisu izdali ikakvo upozorenje. Zemljina magnetosfera nalazi se u njenom magnetskom polju, koje se proteže hiljadama kilometara u svemir, a čiji magnetizam utiče na sve, od globalnih komunikacija do migracija životinja i vremenskih obrazaca.

Naučnici su primietili da pega oslobađa solarnu baklju klase M6, koja je kasnije pogodila i Zemlju. S obzirom da je reč o solarnoj baklji srednje veličine, ona je iznad Atlantskog okeana izazvala kratke prekide radijskih signala.Erupcije je uhvatila Nasin svemirski solarni opservatorijaSDO (Solar Dynamics Opservatory), a ta pega je, veruju astronomi, verovatni izvor udarnog talasa koji je oštetio Zemljinu magnetosferu.Samo izbacivanje koronalne mase može izazvati svemirsko nevreme, a to znači da omete satelite i električne mreže na Zemlji i da šteti nezaštićenim astronautima.

Bavedena pukotina otvara mogućnost za stvaranje geomagnetskih oluja glase G1. Geomagnetske oluje značajni su poremećaji u Zemljinoj magnetosferi i nastaju tokom delovanja Sunčevog vetra u Zemljinu svemirskom okruženju. Srećom, klasa G1 geomagnetskih oluja ujedno je najslabija.S druge strane, Sunce ulazi u aktivno razdoblje svojeg 11-godišnjeg ciklusa aktivnosti, koji je započeo 2019. godine, naučnici očekuju da će dosegnuti vrhunac 2025.

(Zimo)

O autoru

administrator

1 komentar

  • U zadnje vreme ne proveravati šta ste napisali radi se o pravopisnim greškama. Umesto minulih dana pišete: minulih dana i druge greške kao da neko ne ume pisati na klavijaturu komjutera.
    Pozdravljam

Ostavite komentar