МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПУКОТИНА У АТМОСФЕРИ

Getty Images

Getty Images

Мистериозан ударни талас оштетио је Земљину магнетосферу која нас штити од штетног свемирског зрачења.

Земљина магнетосфера претрпела је минукух даба ударни талас са Сунца, који је оставио напуклину у том штиту од штетног зрачења из свемира. Астрономи сматрају да је настао избацивањем короналне масе (coronal mass ejection, CME) или енергетског, високомагнетизованог и прегрејаног гаса ослобођеног са наше звезде. Но, заправо порекло није са сигурношћу утврђено.

Астрономи верују да је избацивање короналне масе потекло из Сунчеве пеге АR3165, која је 14. децембра у свемир избацила најмање осам соларних бакљи, а оне су узроковале замрачење изнад Атлантског океана, како преноси портал Space Weather. Поменута пукотина у Земљиној магнетосфери може остати отворена сатима те пропуштати штетно сунчево зрачење, али наулници нису издали икакво упозорење. Земљина магнетосфера налази се у њеном магнетском пољу, које се протеже хиљадама километара у свемир, а чији магнетизам утиче на све, од глобалних комуникација до миграција животиња и временских образаца.

Научници су примиетили да пега ослобађа соларну бакљу класе М6, која је касније погодила и Земљу. С обзиром да је реч о соларној бакљи средње величине, она је изнад Атлантског океана изазвала кратке прекиде радијских сигнала. Ерупције је ухватила Насин свемирски соларни опсерваторија SDO (Solar Dynamics Opservatory), а та пега је, верују астрономи, вероватни извор ударног таласа који је оштетио Земљину магнетосферу. Само избацивање короналне масе може изазвати свемирско невреме, а то значи да омете сателите и електричне мреже на Земљи и да штети незаштићеним астронаутима.

Баведена пукотина отвара могућност за стварање геомагнетских олуја гласе G1. Геомагнетске олује значајни су поремећаји у Земљиној магнетосфери и настају током деловања Сунчевог ветра у Земљину свемирском окружењу. Срећом, класа G1 геомагнетских олуја уједно је најслабија. С друге стране, Сунце улази у активно раздобље својег 11-годишњег циклуса активности, који је започео 2019. године, научници очекују да ће досегнути врхунац 2025.

(Зимо)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • U zadnje vreme ne proveravati šta ste napisali radi se o pravopisnim greškama. Umesto minulih dana pišete: minulih dana i druge greške kao da neko ne ume pisati na klavijaturu komjutera.
    Pozdravljam

Оставите коментар