MEĐU IZMEĐU

PUN REZERVOAR ALGI

144 pregleda

Naučnici procenjuju da će tehnologija bude profitabilna u vrlo velikom obimu za oko 25 godina.

 Za ispitivanje goriva iz morskih algi, koje naučnici nazivaju biogorivom treće generacije, koristi se običan automobil. Pokazalo se da alge mogu da budu održiva alternativa fosilnim gorivima, jer alge tokom rasta izvlače ugljen-dioksid iz atmosfere. Deset odsto rezervoara test-automobila puni se morskim gorivom, ostatak benzinom.

„Merimo uljen-monoksid, ugljen-dioksid i azotoksid. Emisije koje smo dobili od goriva iz morskih algi su na potpuno istom nivou kao i ono što dobijamo iz goriva sa pumpe”, navodi mehanički inženjer Sten Frandsen. Istraživači planiraju da povećaju deo morskog goriva, uvereni da će čovečanstvo u narednim godinama morati da pređe na biogoriva. Morska alga je održiva. Raste svuda, potrebno joj je samo sunce i more, koje pokriva dve trećine naše planete.

Za njeno uzgajanje nije potrebno obradivo zemljište, đubrivo ni slatka voda. Ipak, svojevrstan izazov evropskog istraživačkog projekta je kako proizvesti novo gorivo u industrijskim razmerama.

„Kada smo pre nekoliko godina započeli s projektom, radili smo s kvadratnim metrima. Danas radimo hektare, a u skorijoj budućnosti idemo na kvadratne kilometre. Danas je cena biogoriva na bazi morskih algi previsoka, verovatno sto puta skuplja od običnog goriva. Ali, uskoro, cene će pasti, i postaćemo konkurentni tradicionalnim gorivima”, ističe hemijski koordinator projekta, Bert Groenendal. Naučnici procenjuju da će tehnologija bude profitabilna u vrlo velikom obimu za oko 25 godina.

(Izvor RTS)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar