МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РАК У ОБОЈЕНОЈ КОСИ

Илустрација (СС0 Пиксабеј)

Научници откривају да фарбе за косу и средства за равнање косе могу бити опасни по здравље због канцерогених једињења.

 Сваке године мода са собом доноси велики избор нових стилова, нарочито у боји косе. Већина жена излаже своје здравље великим опасностима пратећи тренутне трендове, наводе научници.

Истраживачи су открили да жене које користе трајне фарбе за косу и хемијска средства за исправљање косе имају већу вероватноћу да оболе од рака дојке од оних које то не користе, показало је истраживање објављено у „Међународном часопису о раку”. У студији се наводи да учесталост употребе тих производа такође игра важну улогу. Подаци показују да је код жена које редовно користе трајне фарбе девет одсто већа вероватноћа да ће добити болест од оних које је користе ређе.

Према упоредним подацима, жене су под већим ризиком ако се фарбају чешће. Бојењем једном или више пута сваких пет или осам недеља, шансе се повећавају и до 60 одсто. „Истраживачи су дуго проучавали могућу везу између фарби за косу и рака, али резултати су били непотпуни. У нашој студији видимо повећан ризик од рака дојке који је повезан са употребом боје за косу и ефекат је најјачи код афроамеричких жена, посебно оних које су честе кориснице”, каже за „Сајтек дејли” вођа студије Алекандра Вајт, директорка групе за животну средину и епидемиологију рака на Националном институту за науку о здрављу животне средине.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар