MEĐU IZMEĐU

RASEDI CEPAJU AMERIKU

325 pregleda
Ilustracija

Ogromne pukotine pojavile su se u Arizoni, Juti, Kaliforniji i Teksasu. Samo u južnoj Arizoni zabeleženi su rasedi ukupne dužine 272 kilometara.Džozef Kuk iz Geološkog zavoda Arizone kaže da do takvih grešaka ne može doći zbog prirodnih uzroka. Pošto je više od 80 odsto poznatih slučajeva rezultat taloženja podzemnih voda, masovno slivanje i pomeranje tla uzrokovano je ljudskom aktivnošću koja je bukvalno ispumpava iz zemlje.

Podzemne vode su jedan od najvažnijih izvora u svetu, koji obezbeđuju skoro 50% vode za piće i oko 40% za navodnjavanje. Ali ljudi ispumpavaju vodu iz utrobe zemlje mnogo brže nego što je zemlja sama može napuniti. Pojačani razvoj zemljišta pogoršava probleme slivanja i preti pojavom novih pukotina.Nakon nedavnog snažnog zemljotresa u Turskoj, Roskosmos je objavio fotografije raseda širine 200 metara i dubine 30 metara u blizini sela Tepehan u Hataju. Stručnjaci su ovu pojavu nazvali neobičnom i rekli da je uzrokovana činjenicom da se potresi dogodili prilično blizu površine.

Prema rečima Alekseja Zavjalova, šefa Laboratorije za seizmičku opasnost Instituta za geofiziku Ruske akademije nauka, većina zemljotresa se dešava u blizini takvih pukotina.Ako su rasedi koji postoje u zemljinoj kori aktivni, onda se njihove ivice kreću određenom brzinom jedna u odnosu na drugu, zbog čega nastaje zemljotres. Zbog toga su naučnici u SAD zabrinuti zbog pojave tolikog broja pukotina.

(Webtribune)

O autoru

administrator

Ostavite komentar