ТРЕЋИ КАМЕН

РАЗАРАЈУЋИ ОТКУЦАЈИ

Илустрација

Земља има властите „откуцаје срца” који се понаваљају сваких 27,5 милиона година, чији је узрок и даље непознат.

У току минулих 260 милиона година Земљом су крочили и изумрли диносаури, суперконтинент Пангеа разломио се на континенте који данас постоје, а људи су брзо и неповратно променили свет у којем живимо. Изгледа да је наша планета кроз то време пролазио кроз разне фазе геолошких активности које су се, тврде стручњаци, ипак већином збивале у неким одређеним раздобљима. Према најновијем истраживању древних геолошких догађаја, Земља има полаган и стабилан геолошки откуцај срца” отприлике сваких 27 милиона година.

„Ови догађаји укључују раздобља изумирања у мору и на копну, главне океанско аноксичне (мањак кисеоника) догађаје, ерупције, промене брзине ширења морског дна и реорганизације плоча”.

Овај пулс геолошких догађаја, укључујући вулканске активности, масовна изумирања, реорганизацију плоча и пораст висине мора, невероватно је спор. На нашу срећу, научници сматрају да има још 20 милиона година до следећег откуцаја”.

Групне катастрофе

„Многи геолози сматрају да се геолошке активности одвијају насумично. Али наша студија пружа статистичке доказе за постојање циклуса, што би значило да су ти геолошки догађаји повезани и да нису случајни”, рекао је геолог Мајкл Рампино са Универзитета Њујорк. Он и сарадници анализирали су раздобља 89 добро научно обрађених геолошких догађаја који су се збивали у протеклих 260 милиона година. Нека од тих раздобља била су доста тешка, с преко осам геолошких догађаја током релативно малог временског распона, односно радило се о разарајућем откуцају, пише Science Alert.

„Ови догађаји укључују раздобља изумирања у мору и на копну, главне океанско аноксичне (мањак кисеоника) догађаје, ерупције, промене брзине ширења морског дна и реорганизације плоча”, наводе поменути научници.Наше истраживање показује да су глобални геолошки догађаји већином у корелацији и да долазе у импулсима с темељним циклусом од око 27,5 милиона година.

Геолози већ дуже време истражују могућност постојања циклуса геолошких догађаја. Још двадесетих и тридесетих година прошлог столећа стручњаци су радили на хипотези о циклусима од 30 милиона година, док су осамдесетих и деведесетих истраживачи анализирали најбоље датиране геолошке догађаје у то време да би поближе одредили распон циклуса и навели да би се он могао понављати сваких 26,2 до 30,6 милиона година.

Алан Колинс са Универзитета Аделејд казао је да најновија студија посматра узрочно повезане догађаје, односно да су неки од њих узроковали сљедећи.Изгледа да стварно постоји овај циклус од 26 до 30 милиона година. Но, још нам није јасан његов темељни узрок”, рекао је Колинс.

„Ови циклички импулси тектонике и климатских промена могу бити резултат геофизичких процеса повезаних с динамиком тектонике плоча и плашта или би их могли узроковати астрономски циклуси повезани с путањом Земље унутар Сунчевог система и галаксије”.

Планета Икс?

Неке анализе Рампина и његових колега показују да би узрок овим разарајућим откуцајима срца могли бити удари комета, док је један стручњак предложио да би овакве снажне геолошке активности могао подстаћи пролазак Планете Икс.Ови циклички импулси тектонике и климатских промена могу бити резултат геофизичких процеса повезаних с динамиком тектонике плоча и плашта или би их могли узроковати астрономски циклуси повезани с путањом Земље унутар Сунчевог система и галаксије”, наводе научници у новој студији.

Истраживање назива A pulse of the Earth: A 27.5-Myr underlying cycle in coordinated geological events over the last 260 Myr објављено је у часопису Geoscience Frontiers.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар