MEĐU IZMEĐU

ROBOT MERI PRITISAK

198 pregleda
Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta Sajmon Frejzer u Kanadi napravili su humanoidnog robota koji meri krvni pritisak dodirivanjem grudi pacijenta.Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo. Robot koristi senzore na vrhovima prstiju da izvrši merenja. Inspirisani pijavicama koje sišu krv, senzori suvih elektroda utvrđuju krvni pritisak kombinovanjem očitavanja elektrokardiograma (EKG) i fotopletizmograma (PPG). Kanadski tim se nada da bi tehnologija mogla da pomogne u automatizaciji rutinskih medicinskih procedura i da obezbedi meru bezbednosti za pacijente i zdravstveno osoblje smanjenjem ličnih interakcija tokom pandemije kovid-19.

Dodeljivanje rutinskih medicinskih zadataka, kao što je merenje krvnog pritiska, robotima zvuči kao privlačan način da preopterećeni zdravstveni sistemi oslobode zdravstvene radnike za složenije i zahtevnije poslove. Ova nova tehnologija je korak u tom pravcu, a dotični robot može meriti krvni pritisak jednostavnim dodirivanjem grudi pacijenta, zahvaljujući jedinstvenim senzorima koje poseduje. Senzori dele neobične dizajnerske inspiracije, kombinujući drevnu umetnost origamija sa bioinspiracijom u obliku pijavice. Nakon postavljanja svojih senzora na grudi pacijenta, robot dobija očitavanja EKG i PPG, a zatim koristi algoritme da zaključi dijastolni i sistolni krvni pritisak.

Istraživači se nadaju da bi takvi humanoidni roboti mogli da pomognu u automatizaciji merenja krvnog pritiska u klinikama, a potencijalno bi se mogli pokazati korisnim za praćenje zdravlja starijih ljudi u ustanovama za specijalnu negu. Praćenje krvnog pritiska je suštinsko medicinsko dijagnostičko sredstvo za mnoge hronične bolesti i opšte dobro zdravlje. Upotreba senzorskih robota u medicinskim zdravstvenim sistemima ima značajne prednosti, jer mogu pomoći zdravstvenim radnicima u praćenju vitalnih znakova pacijenata dok stvaraju prijateljsko okruženje za one pacijente koji će možda morati da budu izolovani. Robotika nudi obećavajuću metodu za ublažavanje rizika i poboljšanje efikasnosti i kvaliteta nege pacijenata kao fokusirana tehnologija zdravstvene nege na daljinu.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar