МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САД НАЈВИШЕ ЗАГАЂУЈУ

Pixabay

Pixabay

Сједињене Америчке Државе су земља која далеко највише доприноси загађењу пластиком у свету, показује нови извештај, који позива на развој националне стратегије да би се томе стало на крај. Укупно, генерирале су око 42 милиона тона пластичног отпада 2016. – више него двоструко у односу на Kину и више од земаља ЕУ заједно, показује извештај Националне академије за науку, инжењерство и медицину. Притом САД представљају мање од пет посто светске популације.

Просечно сваки Американац створи годишње 130 килограма пластичног отпада, а на другом месту је Уједињено Kраљевство с 98. У Француској просек је 43. „Успех чудесног изума пластике у 20. веку створио је такође поплаву пластичног отпада на светском нивоу, где год погледамо, пише Маргарет Спринг, председница Одбора стручњака који су писали извештај, који је наручио амерички Kонгрес. Она је проблем назвала „еколошком и социјалном кризом.

Најмање 8,8 милиона тона пластичног отпада заврши у океану сваке године у свету, што је око једног камиона за смеће који се истовари у море сваке минуте, појашњава извештај. Сва пластика, укључујући и ону бачену на тло, има потенцијал да на крају заврши у океану, додаје се. Актуелним ритмом, количина пластике бачена у океан могла би достићи 53 милиона тона годишње од 2030. што је половина укупне тежине рибе која се годишње излови у океану. Производња пластике је експлодирала од 80-тих година прошлог века, али не и рециклажа, наглашава се.

Она препоручује да се развије национална стратегија у САД до краја 2022. године и детаљизује више праваца којима би се могао напасти проблем, на примр постављање лимита на производњу пластике која се не рециклира или развој замена пластици. Ради се о најсвеобухватнијем извештају о загађењу пластиком који је икад објављен, рекла је Џудит Енк, председница организације Beyond Plastics.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар