MEĐU IZMEĐU

SEKS RADI ZA VIRUSE

690 pregleda
Spajanje muva lebdelica (Vikipedija)

Ne može da uđe jedno, a da ne uđe drugo. Ispostavilo se da su geni koji nadziru spajanje polnih ćelija, muške i ženske, verovatno dopustili da u naše pretke upadnu virusi. Naročito se to tiče proteina HAP2, koji omogućuje prethodno sjedinjenje, isti taj okrivljeni obezbeđuje da virusi prodru kroz ćelijsku membranu.

Dva u jedan, našalili bismo se. A ko je to ustanovio? Američki naučnik Vilijam Snel, sa Univerziteta Merilend, i svoj nalaz skoro objavio u uglednom časopisu „Sel”.

„Protein koji prvi je prvi seks učinio mogućim i još je umešan u seksualno razmnožavanje mnogih organizama na Zemlji, istovetan je s proteinom koji koriste virusi denge i zike da uđe u ljudske ćelije”, ističe Vilijam Snel. Pomenuti protein morao je, zaista, biti začin u prvobitnoj supi.

Rečeno istraživanje ne samo da je obelodanilo evolucione korene seksa, oni je važne i s praktične tačke gledišta. S obzirom na činjenicu da se HAP2 protein koristi u različitim patogenima, kao što su malarija i toksoplazmoza, da prodru u ljudsko telo, on se može upotrebiti za vakcine i lečenje, posebno ja za jačanje imuniteta obolilih u borbi protiv ovih bolesti.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar