MEĐU IZMEĐU

SHIZOFRENA KORONA

232 pregleda

Naučnici iz SAD otkrili su da je shizofrenija nakon starije životne dobi drugi najrizičniji faktor za smrt od posledica koronavirusa, piše portal ScienceAlert.Studija je sprovedena između marta i maja prošle godine na 7.350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronu, a naučnici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije. Studija je pokazala da je rizik od smrtnog ishoda od korone kod tih pacijenata bio gotovo triput veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja, ustanovili. Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugom mestu po riziku od smrti, odmah iza starije životne dobi.

Shizofrenija je mentalni poremećaj koji mijenja bolesnikovu percepciju stvarnosti i utječe na njegovo raspoloženje. Može značajno poremetiti njihov imunosni sustav pa je to mogući razlog ranjivosti na koronavirus, tvrde autori studije.Naši rezultati pokazali su da su ljudi koji boluju od shizofrenije izuzetno ranjivi na kovid-19”, rekla je psihijatrikinja Ketlin Nemani iz njujorškog univerzitetskog Medicinskog centra Langon.Ovo su rezultati koji zvone za uzbunu. Ti pacijenti su ionako među najranjivijim članovima društva o kojima se većina zdravstvenih sistema u svetu nedovoljno brine”, rekao je Tom Polak, psihijatar na londonskom Kraljevskom koledžu koji nije učestvovao u istraživanju.

Drugi stručnjaci koji nisu bili uključeni u istraživanje oprezniji su sa zaključcima i vjeruju da se rezultati studije mogu objasniti drugim komorbiditetima, poput pretilosti kojoj su shizofreničari skloni. Mučeni paranojom i stigmom i zbog toga često usamljeni, oboljeli od shizofrenije nerijetko izbjegavaju tražiti pomoć. Čak i bez covida, lošeg su fizičkog zdravlja i kraćeg životnog vijeka od prosjeka.Bez obzira na razmimoilaženja u gledištima, studija nedvojbeno ukazuje na to da je potrebno usredotočiti se na pomoć ranjivim grupama, što oboleli od shizofrenije u svakom slučaju jesu.

„Istraživanje upućuje na to da osobe koje boluju od shizofrenije treba svrstati u grupu visokog rizika i omogućiti im brz pristup cepivu”, rekao je psihijatar i epidemiolog Metju Hotop sa Kraljevskog koledža koji nije sudelovao u istraživanju.Studija objavljena u časopisu JAMA Psychiatrypokazala je i da kod osoba s poremećajima raspoloženja, poput teskobe, nije uočen povećan rizik od smrtnog ishoda od posledica korone.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar