MEĐU IZMEĐU

SLEPI MIŠEVI S KORONOM

192 pregleda
Getty Images

U pećinama Laosa pronađeni slepi miševi s koronavirusima kojima nedostaju tek manje mutacije da postanu novi koronavirus. Naučnici su proučavali šišmiše iz četiri različite špilje od vapnenca, koji u sebi imaju koronaviruse neverovatno slične virusu SARS-CoV-2. To je otkriće velik korak u dokazivanju da je novi koronavirus potekao iz prirode, a ne iz laboratorija.

Tim naučnika u Laosu je otkrio šišmiša s domenom koji veže receptore sličnom virusu SARS-CoV-2, što omogućuje ulazak putem ACE2 enzima (koji se nalazi vezan za membrane mnogih ćelija u čovekovom organizmu) u ljudske ćelije.Naime, nisu pronašli sam virus SARS-CoV-2 u slepim miševima, već koronaviruse kojima su potrebne manje mutacije da postanu novi koronavirus.

Sekvence bliske onima ranih sojeva virusa SARS-CoV-2, odgovornog za pandemiju, postoje u prirodi i su pronađene kod nekoliko vrsta šišmiša iz porodice Rhinolophus, pišu autori studije koja je u procesu recenziranja i objavljena je u predizdavačkom obliku u Nature Portfolio Journal-u.Dok studija ne eleiminiše u potpunosti pretpostavku da je virus možda procurio iz laboratorija, ona dodaje još dokaza da je SARS-CoV-22 potekao iz prirode. Ideja da će se pronaći takozvani šišmiš krivac za pandemiju tako i dalje ostaje samo popularna ideja, no naučnici su s druge strane uvek upozoravali da ne treba razmišljati na takav način.

„Nisam siguran da ćemo ikad pronaći identičnu stvar, ali ono što ćemo pronaći jesu virusi kod slepog miša koji su gotovo isti, rekao je za Telegraf profesor Stjuart Nil, šef odseka zaraznih bolesti londonskog King koledža, koji nije učestvovao u spomenutoj studiji.To je neveroatno kompleksan ekosistem i hoćemo li imati sreće u pronalasku pravog ili ćemo pronaći samo komadiće, i dalje će ostati otvoreno pitanje.

Otkriće naučnika u Laosu isto tako naglašava da se još pandemija sličnih ovoj novog koronavirusa nalazi u stanju mirovanja u prirodi. Kako lista koronavirusa koji imaju kvalitete slične virusu SARS-CoV-2raste, to povećava potrebu za još većim proučavanjem tog virusa kako bismo bili spremniji u slučaju iduće pandemije.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar