MEĐU IZMEĐU

SLONICE BEZ KLJOVA

208 pregleda
123rf

Evolucija na delu: U Africi su ih zbog krivolova vremenom izgubile.

Impozantne kljove obično su evolucina prednost za slonove jer pomoću njih mogu kopati u potrazi za vodom, skidati koru za hranu i boriti se s drugim slonovima. No tokom decenija krivolova u potrazi za slonovačom, ovi su telesni atributi postali opterećenje.Stručnjaci su nedavno ustanovili da se zbog građanskog rata i krivolova u Mozambiku sada rađa sve više slonova koji nikada neće razviti kljove, piše AP.

U toku sukoba koji su trajali od 1977. do 1992. borci s obe strane klali su slonove zbog slonovačeda bi time finansirali ratne troškove. U području koje je sada Nacionalni park Gorongosa u to je vreme ubijeno oko 90% slonova.Preživeli su delili jednu ključnu karakteristiku: polovica ženki prirodno nije imala kljove, jednostavno im nikada nisu narasle; dok je pre rata to bio slučaj kod manje od petine njih.Nakon rata preživele ženke bez kljova prenele su svoje gene potomcima. Otprilike polovica njihovih kćeri bila je bez kljova. No ono što je zbunjujuće jeste činjenica da su dve trećine njihovog potomstva bile ženke.

I u drugim područjima, uključujući Ugandu, Tanzaniju i Keniju, primećeno je da nakon krivolova dolazi do porasta broja slonica bez kljova.U Gorongosi su naučnici prikupili uzorke krvi sedam slonica s kljovama i 11 ženki bez kljova i zatim analizirali njihovu DNK.Ustanovili su da je ženki potreban samo jedan izmenjeni gen da bi rađala kćeri bez kljova i da bi on, u slučaju da se prenese na muško potomstvo, mogao dovesti do kratkog spoja, odnosno pobačaja.

Većina ljudi gleda na evoluciju kao na neki izrazito dugotrajan proces, no to ne mora uvek biti slučaj.Kada razmišljamo o prirodnoj selekciji, verujemo da se ona događa tokom stotina ili hiljada godina. Tako da je ova činjenica da je u roku od 15 godina došlo do povećanja broja slonica bez kljova vrlo značajna”, rekao je biolog Semjuel Vaser sa Univerziteta Vašington.Istraživanje pod nazivom Ivory poaching and the rapid evolution of tusklessness in African elephantsobjavljeno je u časopisu Science.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar