MEĐU IZMEĐU

NEVEROVATAN SNIMAK

289 pregleda
Subaru

Pogledajte kako izgleda planeta udaljena 400 svetlosnih godina od Zemlje.

Na nešto više od 400 svetlosnih godina od Zemlje nalazi se mlada egzoplaneta. To samo po sebi nije tako neobično, naučnici su do sada otkrili na hiljade planeta van Sunčevog sistema.No ono zbog čega je ova udaljena planeta poseana jeste to što su astronomi dobili njenu neposrednu sliku, što je jako redak slučaj. Naime, 2M0437b jedna je od najmlađih egzoplaneta čiji direktni snimak imamo. Analizom svetla koje dolazi sa ove planete možemo saznati nešto o njenom sastavu, a možda i o tome gde je i kako nastala, u davno nestalom disku gasa i prašine koji su se formirali oko njene matične zvezde”, rekao je astronom Erik Gaidos sa Univerziteta Havaji u Manoi.

Postoji više razloga zbog kojih je teško dobiti neposredan snimak neke egzoplanete. Za razliku od zvezda oko kojih kruže, te planete su vrlo malene i slabog sjaja, što znači da su suviše tamne da bi se mogle opaziti trenutnom tehnologijom. Naučnici uglavnom otkrivaju egzoplanete na posredan način, na temelju njihovog učinka na svoje zvezde. Ako egzoplaneta tokom svoje orbite prođe između nas i zvezde, onda se može registrovati mala, periodična promena u zvezdinom sjaju.Osim toga, egzoplaneta ima slab gravitacioni učinak na zvizdu, čineći da se ona pomalo ljulja, odnosno uzrokujući lagano pomicanje talasne dužine njene svetlosti, piše Science Alert. Posredno opažanje je najlakše ako je planeta jako velika i nalazi se blizu zvezde, tako da je većina do sada potvrđenih masivna i na bliskim orbitama.Koliko je velika 2M0437b?

Egzoplaneta 2M0437b je prilično velika, ali je takođe prilično udaljena od svoje zvezde – na oko 100 astronomskih jedinica (Pluton je udaljen od Sunca oko 40 astronomskih jedinica). Obično su egzoplanete toliko udaljene od svoje zvezde previše hladne da bi emitovale infracrveno zračenje, ali ovde to nije slučaj zbog mladosti same planete.Budući da je stara samo nekoliko miliona godina, ona je još relativno topla (od 1.127 do 1.227 Celzijusovih stepeni) zbog intenzivnih procesa koji se zbivaju tokom njegova formiranja. To znači da je možemo videti iako je od nas udaljen 417 svetlosnih godina.

Naučnici su je registrovali 2018. pomoću teleskopa Subaru na Havajima, a kasnije su je posmatrali u infracrvenom zračenju putem opservatorije W. M. Keck.Istraživanje pod naslovom Zodiacal Exoplanets in Time (ZEIT) XII: A Directly-Imaged Planetary-Mass Companion to a Young Taurus M Dwarf Star trebalo bi uskoro biti objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar