MEĐU IZMEĐU

SLOVOM KROZ GALAKSIJU

197 pregleda
Ekipa RTS-a

Prvi broj naučnopopularnog časopisa Galaksija osvanuo je na kioscima 1972. godine. Gotovo da nema naučnika i istraživača u Srbiji, od akademika do početnika, koji nije u mladosti čitao Galaksiju, a mnogi su se kasnije oprobali u pisanju na njenim stranicama. I tako već pedeset godina.

Pola veka naučno-popularnog časopisa Galaksija je i pola veka razvoja nauke i tehnike. Časopis je pokušaj naučnika da se o nauci govori, da se na popularan način približi široj publici i da za nauku zainteresuju mlade ljude. Nesumnjivo je da je u tome uspela.

Poput časopisa svetu, Galaksija je oblikovala čitalačku publiku koja je u jednom trenutku zahtevala tiraž i do 80.000 primeraka. Promene na društveno-političkom planu u državi uticale su na sve svere života, pa Galaksija pravi pauzu u publikovanju ali se u elektronskom izdanju vraća 2017, a 2018. godine u novom ruhu i na papiru.

Galaksiji govore: glavni urednik Stanko Stojiljković, Aleksandar Gaon, glavni urednik časopisa Planeta, prof. dr Dragan Uskoković i Gordana Medić Simić, profesor filozofije.

Autor emisije Radica Smiljković, urednica serijala: Jugoslava Đurica

reditelj Bojan Vorkapić, snimatelj Vladan Hadži Mijailović i montaža Vesna Grba.

Pogledajte video-zapis iz emisije Trag na Prvom programu RTS-a: https://www.youtube.com/watch?v=GBGn5SjtjoU

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar