МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМОКВА НАОПАЧКЕ РАСТЕ

Twitter

Twitter

Некадашње римско насеље Баја било је омиљено одмаралиште Цезара, Нерона и Kалигуле данас се међу рушевинама може видети јединствено дрво.

На северозападној обали Напуљског залива налази се делимично потопљен римски град Баја, незванично познат као град греха”. Kако научници тврде ово, и даље активно вулканско подручје, некада је било популарно летовалиште римских аристократа у ком су своје виле имали и Цезар, Нерон и Kалигула. Археолози сматрају да је Баја доживела процват након пада Римске републике, када најбогатије аристократе Рима бирају ово место уместо Kаприја да у њему граде своје велелепне виле. Ископавањима је потврђено да је већина њих изграђена у временском периоду од 100. године п.н.е. до 500. године нове ере дуж природних тераса које се нижу изнад обале мора. Песник Секст Проперције описује Бају као брлог развратности и порока”, где су се становници и гости препуштали забавама на плажи и дугим опијањима. Током векова Баја је уништавана неколико пута, да би до 16. века била скроз напуштена и препуштена забораву.

Данас се остаци овог некада луксузног летовалишта са вилама могу видети у модерном граду Баколи, заједно са једним неуобичајеним феноменом. Међу рушевинама Баје, посетиоци могу да виде и велико дрво смокве које расте надоле са плафона нише. Иако призори дрвећа која расту из рушевина нису неуобичајена, дрвеће које расте наопако јесте неочекиван и јединствен призор. Обична смоква, Ficus carica, пореклом је са Медитерана и из западне Азије, али она се данас може наћи у свим деловима света. Научници сугеришу да је смоква била једна од првих биљака које су људи култивисали, а и да је била веома распрострањена у старој Грчкој и код Римљана.

Иако биљка више воли сува и сунчана места, она према тврдњама научника може да израсте и на најнегостољубивијим теренима све док тамо постоји и најмањи извор воде. Научници због тога претпостављају да у ниши постоји извор воде који наводњава дрво које краси свод некадашње приватне виле цара Нерона. Упркос томе што научници нису сигурни на који начин је дрво тамо заправо доспело, она из године у годину наставља да расте и рађа смокве.

(Извор Нацонална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар