MEĐU IZMEĐU

SNIMAK NAJDALJE IKADA ZVEZDE

704 pregleda

Međunarodni tim istraživača objavio je u časopisu „Nejčer astronomi” da je snimio svetlost zvezde devet milijardi svetlosnih godina udaljene od Zemlje, što je najdalje do sada optičko opažanje ovakvog nebeskog tela. U jedinstvenom  poduhvatu korišćeni su svemirski teleskop „Habl” i kosmička pojava koja se zove „gravitaciono sočivo”

Devet milijardi svetlosnih godina znači da je svetlost otpočela svoje putovanje do nas pre najmanje devet milijardi godina. Poređenja radi, naš kosmos je star oko 13,8 milijardi godina.

Sjaj zvezde je suviše slab da bi se neposredno uočio da nije „gravitacionog sočiva”, galaksija ispred koje su ga, poput obične leće, na putu do svemirskog teleskopa pojačale. Naime, zvezde udaljene više od 100 miliona svetlosnih godina obično je nemoguće opaziti, ali je otkriće plavog supedžina, nazvanog Ikar, bilo moguće zato što je njegova odsjaj uvećao 2.000 puta!

„Gravitaciona leća” u stanju je da sjaj veoma dalekih zvezda pojača do 50 puta, a u ovom slučaju je još jedna srećna okolnost išla astronomima na ruku: za dodatno pojačanje sjaja zaslužna je druga zvezda koja je prolazila tačno ispred Ikara.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar