MEĐU IZMEĐU

ŠPAGETIRANJE ZVEZDE

205 pregleda
Ilustracija

Zašto je susret crne rupe i lutajuće zvezde zbunio i algoritme?

Prilikom pretrage podataka astronomi su primetili neobičan signal, za koji se ispostavilo da dolazi iz udaljene supermasivne crne rupe koja čereči džinovsku zvezdu. Bio je toliko neobičan da su odlučili da ga nazovu strašna Barbika”.Zbog čega?Događaj je zabeležio teleskop opservatorije Zwicky Transient Facilityu Kaliforniji, čiji posao je da prati i upoređuje svetlosne promene na nebu i omogući naučnicima da otkriju neprimećene supernove ili nepoznate asteroide.

Prema rečima naučnika koji su proučavali ovo kosmičko zbivanje, klasifikovano kao ZTF20abrbeie, ono je bilo toliko netipičan da su ga algoritmi koji pretražuju nesvkidašnje pojave u podacima preskočili – ništa slično nikada nije zabeleženo.Snopovi svetlosti koje odašilje umiruća zvezda koja se približava crnoj rupi su i ranije uočavani, međutim ovog puta bilo je svetlije i s više energije.

Razlog je poznat, kako astronomi ističu: supermasivna crna rupa je špagetirala lutajuću džinovsku zvezdu u trenutku kada se suviše približila. Privlačna sila bila je toliko snažna da je rastrgla lutalicu i istegla je u obliku prstena oblikukoji je okružio crnu rupz, zbog čega je nastao iznenađujuće sjajan bljesak.To je apsurdno. Ako uzmete tipičnu supernovu i pomnožite je hiljadu puta, to još ne može da se poredi sa ovom svetološću – a supernove su među najsjajnija pojava na nebu”,izjavio je koautor naučnog rada Deni Milisavljević sa Univerziteta Perdju u Kaliforniji.Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The Astrophysical Journal Letters.

(Ilustracija Perdju univerzitet)

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar