MEĐU IZMEĐU

SPERMA IZ GLAVE

869 pregleda
Uzorak trilobita (Vikipedija)

Pretpostavlja se da su trilobiti ispuštali jajašca i spermu kroz genitalne pore negde na glavi, nalik današnjim račićima u obliku potkovice.

Izumrli trodelni zglavkari nalik morskim račićima, trilobiti, preovlađivali su u paleozoiku, vrhunac dostigli u kambriju, a iščezli u permu. Bili su, proseku, veliki od četiri do deset santimetara. Ali paleontolozi su do sada pronašli malo dokaza kako su se ovi beskičmenjaci razmnožavali.

Možda su se razmnožavali
snošajem (kopulacija), što je
golicava, malo podržana zamisao.

Proučavajući ostatke (fosili) uzorka Triarthrus eatoni, istraživači su primetili nešto mešto neobično čudno pored glave: zbirka malih (oko 200 mikrometara široki), okruglih predmeta (u svetlo plavoj boji). Ustanovili su da su to, u stvari, jajašca, prvi put uočena. Sklopovi su izuzetno dobro očuvani, i jajašca i egzoskeleti iskopani su s rudom sulfida gvožđa, zvanog pirit.

Izvađeni su iz stena koje obuhvataju veliki deo severoistočne SAD i potiču iz ordovicijuma (pre oko 485 miliona do 444 miliona godina). Postavljanje jajašca je veoma upečatljivo, napisali su istraživači izveštavaju za martovsko izdanje časopisa „Geologija”. Pretpostavlja se da su trilobiti ispuštali jajašca i spermu kroz genitalne pore negde na glavi, nalik današnjim račićima u obliku potkovice.

Jedan od mogućih razloga za redak nalaz može biti
ponašanje u oplodnji, prilično nesvakidašnje u carstvu trilobita. Imajući u vidu da su naginjali
surovoj sredini, s malo kiseonika, više su pazili svoja jajašca od ostalih vrsta trilobita. Ali, beleže autori, možda su se razmnožavali snošajem (kopulacija), što je golicava, malo podržana zamisao, jer su ponekad nalaženi u grozdovima, jedan drugome na glavi.

Umesto toga, trilobiti su se, najverovatnije, mrestili i, u stvari, takvo gomilanje više podseća na potkovičaste račiće, koji se penju jedan na drugog nadmećući se da oplode oslobođena jajašca.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar