МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПИРАЛА У МЛЕЧНОМ ПУТУ

SHAO

SHAO

Откривен чудан спирални објекат који се врти око центра наше галаксије.

Астрономи су завирили у средиште Млечног пута и открили нешто што изгледа као минијатурна спирална галаксија која се врти око једне велике звезде. Звезда удаљена око 26.000 светлосних година од Земље и смештена у близини густог и прашњавог галактичког средишта је око 32 пута масивнија од Сунца и налази се унутар огромног диска усковитланог гаса, познатог као протозвездани диск”. Такви дискови се налазе свуда у свемиру, а служе као гориво помоћу којег младе звезде једнога дана, након више милиона година, могу израсти у велика сјајна сунца.

Но астрономи до сада нису видели овако чудан диск – минијатурну галаксију која орбитира опасно близу средишта Млечног пута. Решење мистерија би се могло налазити у самом спиралном објекту који је отприлике три пута масивнији од Сунца, пише Live Science. Kористећи се телескопом Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) у Чилеу, научници су уочили да се диск не креће на начин који би уродио спиралним обликом. Уместо тога, написали су, чини се да се диск дословно узбуркао након судара с другим телом – вероватно мистериозним објектом величине троструког сунца који је још видљив у његовој близини.

Да би проверио ову хипотезу, тим је израчунао десетак потенцијалних орбита за тајанствени објекат, а затим направио симулацију да види која од тих орбита би могла довести објекат довољно близу протозвезданог диска и га завије у спиралну форму. Открили су да је објекат, ако је следио специфичну путању, могао пролетети поред диска пре отприлике 12.000 година, довољно пореметивши његову прашину да настане овакав спирални облик какав видимо данас.Подударање аналитичких прорачуна, нумеричке симулације и посматрања помоћу АLМА пружа чврсте доказе да су спирални кракови на диску остаци прелета другог објекта”, рекао је астроном Лу Зинг из Астрономске опсерваторије у Шангају.

Осим што нуди прве непосредне слике протозвезданог диска у галактичком средишту, ова студија показује да спољашњи објекти могу савијати звездане дискове у спиралне облике који се обично виде само код галаксија.Будући да се у средишту Млечног пута налази много више звезда него у краковима, вероватно се овакви сценарији у галактичком средишту догађају прилично редовво. То значи да је средиште наше галаксије можда препуно минијатурних спирала”, изјавили су астрономи.

Насловна илустрација приказује историју акреционог диска и надолазећег објекта. Три дијаграма који почињу одоздо лево су снимци из нумеричке симулације, а дочаравају систем у време судара, 4.000 и 8.000 година касније. Горњу десну слику је снимила АLМА, а она представља диск са спиралама и с два објекта која круже око њега, што одговара томе како би систем изгледао 12.000 година након судара. Истраживање насловљено A massive Keplerian protostellar disk with flyby-induced spirals in the Central Molecular Zone објављено је у часопису Nature Astronomy.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар