MEĐU IZMEĐU

SPRŽI DRON ZA 5 SEKUNDI

1.485 pregleda
Peresvet

Rusija je otkrila da koristi novu generaciju snažnog laserskog oružja u Ukrajini za spaljivanje dronova i da razmešta tajno oružje da bi se suprotstavila velikoj količini zapadnog oružja koje se isporučuje toj susednoj zemlji.Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je 2018. godine niz novih oružja, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu, nuklearne podvodne dronove, nadzvučno oružje i novo lasersko oružje.No malo toga se zna o novom laserskom oružju. Putin je spomenuo jedno od njih – Peresvet, nazvano po srednjovekovnom ruskom pravoslavnom monahu Aleksandru Peresvetu koji je ubijen u borbi.

Jurij Borisov, zamenik premijera zadužen za vojni razvoj, rekao je na konferenciji u Moskvi da je Peresvet već raspoređen i da bi mogao zaslepiti satelite do 1.500 kilometara iznad Zemlje.Dodao je da već postoje snažniji ruski sistemi koji mogu spržiti dronove i drugu opremu. U minuli utorak sprovedeno je testiranje oružja kojim je spržen dron udaljen pet kilometara u roku od pet sekundi.Ako Peresvet može zaslepiti, onda nova generacija laserskog oružja dovodi do fizičkog uništenja mete – toplotnog uništenja, oni sagore, rekao je Borisov za rusku državnu televiziju.Na upit koristi li se takvo oružje u Ukrajini, odgovorio je: Da. Prvi prototipovi se već koriste, a oružje je nazvano Zadira.

Gotovo se ništa ne zna o Zadiri, no ruski mediji su 2017. objavili da je državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla u razvoju tog oružja u sklopu programa za stvaranje oružja na novim fizičkim principima, poznatih pod ruskim akronimom ONFP.Osim prednosti u konvencionalnom ratovanju, zasljepljujući izviđački sistemi imaju strateški uticaj jer se sateliti koriste za praćenje interkontinentalnih balističkih projektila koji nose nuklearno oružje.Borisov je rekao da se upravo vratio iz Sarova, zatvorenog grada u oblasti Nižnij Novgorod, nekad poznatog kao Arzamas-16 zato što je bio toliko tajanstven, a koji je središte istraživanja ruskog nuklearnog oružja.Izjavio je da će nova generacija laserskog oružja u konačnom zameniti konvencionalno oružje.

(Ilustracija Pravda Report/Youtube)

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar