MEĐU IZMEĐU

SRPSKA PREDSEDNICA

379 pregleda

 

Milica Momčilović,urednica i voditeljka RTS-a, izabrana za predsednicu Svetske federacije naučnih novinara.

Milica Momčilović, urednica i voditeljka Radio televizije Srbije, izabrana je za predsednicu Svetske federacije naučnih novinara (World Federation of Science Journalists, WFSJ). Milica je izabrana na „Svetskoj konferenciji naučnih novinara 2019” koja se održala 4. jula u Lozani, u Švajcarskoj. Konferenciji je prisustvovalo oko 1.200 ljudi, uglavnom novinari iz više od 80 zemalja.

Milica je od 2017. bila potpredsednica Svetske federacije, da bi sada predsedničko mesto preuzela od Muhameda Jahija, izvršnog direktora lista Nature Research sa Srednjeg istoka, koji je od Kurtisa Breinarda zauzvrat preuzeo poziciju glavnog urednika naučnog magazina Scientific American.

Milica je takođe članica Odbora Balkanske mreže naučnih novinara.

Nakon što je imenovana za predsednicu, najavila je lokaciju sledeće, dvanaeste „Svetske konferencije naučnih novinara 2021”, koja će se održati u gradu Medeljin u Kolumbiji.

Svetska federacija naučnih novinara (WFSJ) je neprofitna nevladina organizacija koja zastupa više od 50 udruženja novinara (koji prate nauku i tehnologiju) i 10.000 novinara  koji to prate iz Afrike, Amerike, Azije i Pacifika, Evrope i Srednjeg istoka. Federacije osnažuje kritički pristup izveštavanja o temama nauke, tehnologije, životne sredine, zdravstva, medicine, poljoprivrede i srodnix oblasti.

Svetska federacija teži ka tome da naučno novinarstvo i dalje predstavlja sponu između nauke, naučnika i javnosti. Nastoji da afirmiše naučne novinare kao ljude koji imaju ključnu ulogu u društvu i demokratiji. Ciljevi Federacije su da poboljša kvalitet izveštavanja o nauci, promoviše određene standarde i da podrži novinare koji prate nauku i tehnologiju širom sveta.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar