MEĐU IZMEĐU

SRPSKI NOBEL HADŽIBABIĆU

236 pregleda

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti je osamnaesti put uručena nagrada iz fizike „Marko Jarić”, koju dodeljuje fondacija sa njegovim imenom. Dobitnik „srpskog Nobela” u fizici za 2018. godinu je dr Zoran Hadžibabić, redovni profesor Univerziteta u Kembridžu, koji je nagrađen za izuzetno značajne doprinose u oblasti fizike ultrahladnih atomskih i molekulskih sistema.

Fondacija „Prof. dr Marko Jarić”, koju su 1998. osnovali porodica i kolege dr Marka Jarića ‒ svetski priznatog istraživača u oblasti fizike kondenzovanog stanja materije i profesora na A&M univerzitetu Teksasa ‒ ustanovila je ovo visoko priznanje koje se dodeljuje za izuzetna dostignuća fizičarima iz Srbije i dijaspore, čiji je rad međunarodno priznat.

„Institut za fiziku iz Beograda je kao prvi institut od nacionalnog značaja postao garant dugoročne finansijske održivosti ove fondacije, kojoj je kao jedan od osnivača doprinosio tokom svih ovih godina. To činimo i u uverenju da je potrebno podržati sve ovakve značajne institucije koje doprinose nauci i razvoju Srbije”, izjavio je dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Marko Jarić” je dr Zoran Hadžibabić ‒ redovni profesor na Odseku za fiziku laboratorije Kevendiš Univerzita u Kembridžu. Na postavljeno pitanje o tome kakva je praktična posledica ultrahladnih atoma, duhovito je odgovorio:

„Nikakva… Ultrahladni atomski gas je gas otprilike milion puta ređi od vazduha, ali je ohlađen na manje od milionitog dela stepena iznad apsolutne nule. Tako niske temperature su bitne, jer kvantni fenomeni tada dolaze do izražaja. To je relativno jednostavan, fleksibilan i lako kontrolisan poligon za komplikovanije eksperimente, pa možemo da kontrolisano povećavamo interakciju među česticama, da stavimo atome u kristalnu rešetku, da ih stavimo da se kreću u jednoj dimenziji, dve dimenzije, tri dimenzije ‒ da radimo sve one raznorazne stvari koje teoretičari zamisle po principu ,šta bi bilo kad bismo ovo promenili`. Pri tom otkrivamo neke osnovne principe kvantne mehanike i kolektivnog ponašanja u kvantnim sistemima, koje ne samo da su primenjive na druge sisteme kojima je teško manipulisati nego i na sisteme u kojima je potpuno nemoguće raditi eksperimente, na primer, u neutronskim zvezdama ili da ispitujemo šta se dešavalo u doba Velikog praska i pri tom menjamo parametre”.

Vladimir Popović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ocenio je koliko je važna ovakva vrsta zadužbinarstva: „Spisak dobitnika nagrade Marko Jarić najbolje svedoči o njenom značaju, a Srbiji je potrebno negovanje izgubljenog duha zadužbinarstva, zbog čega je Fondacija Prof. dr Marko Jarić posebno važna”. On je najavio da od aprila Srbija i zvanično (ponovo) postaje članica CERN-a.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar