ПАНДОРИНА КУТИЈА

СРПСКИ ТЕСТ ЗА КОРОНУ

Depositphotos/Bezikus

Depositphotos/Bezikus

То је резултат пројекта Производња серолошког елиса теста на присуство антитела на вирус корона”, на којем је Хемијски факултет у Београду радио у сарадњи са Институтом за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС), крајем јуна дала је зелено светло и одобрила за употребу серолошки тест за присуство антитела на ковид-19, базиран на протеинима произведеним у лабораторијама Хемијског факултета Универзитета у Београду. То је резултат пројекта Производња серолошког елиса теста на присуство антитела на вирус корона”, на којем је ова високошколска установа радила у сарадњи са Институтом за примену нуклеарне енергије (ИНЕП).

Kако за Новости”, објашњава проф. др Тања Ћирковић Величковић, са Kатедре за биохемију Хемијског факултета, руководилац пројекта, тест се од осталих на тржишту разликује јер је базиран на протеинима који су произведени у нашим лабораторијама. Тим наших научника је оптимизовао процес производње на основу секвенце која везује антитела специфична за SARS-CoV-2, а резултате су објавили у међународном научном часопису Virology у мају ове године.

„Захтев за регистрацију смо поднели у мају месецу, а 23. јуна АЛИМС је позитивно одговорио на поднети захтев и тест на бази протеина произведених у нашим лабораторијама је одобрен за употребу”, каже професорка Ћирковић Величковић.Ми смо с максималним капацитетима били ангажовани на производњи довољних количина протеина за потребе развоја антигенских тестова. Међутим, наши производни капацитети нису велики, тако да за даљу комерцијализацију ових протеина и тестова, морамо да обезбедимо проширење људских и материјалних капацитета.

Kрајем године би, у оквиру пројекта Kапсидо” који финансира Фонд за науку Србије, требало да се појави и прототип антигенског теста, који ће се даљим истраживањима учинити много осетљивијим од постојећих. Моћи ће да детектује корону у раној фази болести, што је од пресудног значаја за оболеле. На овом важном пројекту научници са Хемијског факултета раде у сарадњи са колегама са Пољопривредног и Института ИНЕП.Пројекат ,Kапсидо’ је ушао у другу фазу, односно производњу специфичних животињских антитела на протеин нуклеокапсида (N протеин вируса)”, истиче др Ћирковић Величковић.

Србија ће развити алтернативну и одрживу технологију детекције вируса SARS-CoV-2 која неће зависити од глобалне доступности PCR тестова. Такође, резултати ових тестова би се добијали знатно брже. За PCR је потребно 12 до 24 сата, ови би били готови и за 15 минута.

„Антитела су неопходна компонента антигенских тестова. Почињемо са тестирањем ових антитела током октобра, што значи да ћемо брзо имати и прототип антигенског теста. Наша амбиција је да развијемо иновативне антигенске тестове, који би били осетљивији од стандарних, а задржали би високу специфичност коју они, иначе, имају”, рекла је она. Ћирковић Величковић наглашава да је средствима пројекта Kапсидо” обезбеђена и најсавременија опрема за детекцију и идентификацију протеина, што је од велике помоћи за читав процес валидације структуре добијених протеина, а и стандардизацију процеса производње.

„У питању је уређај високе резолуције (масени спектрометар Orbitrap Exploris) који осим примене у резвоју тестова за ковид-19, може да има потенцијално велику примену и у домену персонализоване медицине, што је данас тренд у свету”, каже др Ћирковић Величковић.Уређај је инсталиран у лабораторији за протеомику Центра изузетних научних вредности Хемијског факултета и на располагању је за потребе научне сарадње истраживачима из других академских институција у земљи и региону”.

Захваљујући овом пројекту, Србија ће развити алтернативну и одрживу технологију детекције вируса SARS-CoV-2 која неће зависити од глобалне доступности PCR тестова. Такође, резултати ових тестова би се добијали знатно брже. За PCR је потребно 12 до 24 сата, ови би били готови и за 15 минута. Циљ пројекта Производња серолошког елиса теста на присуство антитела на вирус корона” је израда теста за откривање IgG антитела специфичних за SARS-CoV-2, уз коришћење антигена произведених у Србији. Резултат пројекта је 20 комплета за серолошке анализе одабране популације здравствених радника и донација су Институту Торлак”. Пројекат је подржао USAID/UNDP, који је омогућио производњу 20 комплета.

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар