MEĐU IZMEĐU

SRPSKI VELIKAN PRAVA

367 pregleda
Đorđe Tasić

Navršava se 130 godina od rođenja profesora Pravnog fakulteta u Beogradu dr Đorđa Tasića (Vranje, 1892-Beograd, 1943), osnivača Društva za sociologiju i društvene nauke (1935, preteče Srpskog sociološkog društva) i osnivača i prvog glavnog i odgovornog urednika časopisa Sociološki pregled” (1938).Tim povodom Srpsko sociološko društvo, u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Prištini (Kosovska Mitrovica) i Pedagoškim fakultetom u Vranju (Univerzitet u Nišu) organizuje, 0d 23. do 25. septembra u Vranju, međunarodnu naučnu konferenciju:Profesoru Đorđu Tasiću u slavu.

Učestvovaće sociolozi, pravnici, filozofi, politikolozi, istoričari istraživače iz drugih društvenih i humanističkih nauka iz Srbije i inostranstva. Predsedavajući programskog odbora prof. dr Zinaida T. Golenkova iz Instituta za sociologiju Ruske akademije nauka (IS RAN), rukovodilac Centra za istraživanje društvene strukture i društvenog raslojavanja, i prof. dr Slobodan Antonić sa Filozofskog fakulteta Univerzitet u Beogradu.Skup organizuje Srpsko sociološko društvo.

Počivšeg profesora Tasića uvršćuju u tri najznačajnija pravnika u istoriji Srbije (po nekima je pre svih), zbog čega je na Pravnom fakultetu u Beogradu dobio jedan od tri amfiteatara sa svojim imenom, što se smatra izuzetnim priznanjem.

(Ilustracija iz knjige „Znameniti učenici vranjske gimnazije”).

O autoru

administrator

Ostavite komentar