МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СТИЖЕ СЕВЕРНИ ВРТЛОГ

REUTERS/Sergio Perez

Пораст температура високо у атмосфери изнад Арктика могао би резултовати таласом леденог времена, сличном ономе из 2014. године те би се од краја јануара посебно могао осетити у Северној Америци, Европи и азијским земљама.

Сличан временски образац, познат као поларни вртлог или вортекс догодио се током зиме 2014. када су се у Чикагу температуре спустиле и до минус 27 Целзијевих ступњева. У том случају није неуобичајено ни да хладан ваздух са Арктика продре још јужније, пише Bloomberg. Али, ледени ваздух се током 2019. и 2020. углавном задржавао у подручју око Арктика, а сада, по мишљењу Тода Kрафорда, водећег метеоролога ИБМ-ове компаније Weather Co, након готово двогодишњег затишја северној хемисфери оданде можда поновно прети продор леденог ваздуха.

„По свему судећи, пред нама би могао бити узбудљив период испуњен хладним данима и обилним снегом, рекао је. Прогностичари, ипак, не очекују тако оштру хладноћу попут оне током зиме 2014, али прогнозирају хладније зимске дане него до сада. Хладан ваздух већ је продро у подручја западне Европе и Kине. У Паризу је температура нижа за 3,5 Целзијусова степена од просека за овај део године, у Мадриду је чак 6,9 степени хладније него што је то уобичајено, а у Пекингу је температура пала на рекордно низак ниво, па је у четвртак тамо измерено -9 степени, каже метеоролог апликације Accy Weather Тајлер Ројс.

Технички, реч је о поларним вртлозима који круже Арктиком и одржавају хладноћу „заробљеном далеко на северу, а уз пораст температуре, познат као изненадно стратосферско загревање, хладан ваздух може пробити тај поларни „обруч и омогућити леденом ваздуху да се почне кретати према југу. „То доноси хладно време свуда на северној хемисфери, али по свему судећи, ове ће се године ледени талас вероватније задржати само на подручју Сједињених Држава, каже Рајан Трахелут, председник компаније Wheather Tiger LCC. Бројни метеоролози кажу како нема гаранције да би се прогнозе о овако хладним временским условима могле и остварити. „Пуно се пута у прошлости догодило да прогноза о леденом таласу буде тек лажна узбуна, подсетио је Џим Рулије, главни метеоролог у комоанији Energy Weather Group LLC.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар