MEĐU IZMEĐU

STIŽE SEVERNI VRTLOG

591 pregleda

Porast temperatura visoko u atmosferi iznad Arktika mogao bi rezultovati talasom ledenog vremena, sličnom onome iz 2014. godine te bi se od kraja januara posebno mogao osetiti u Severnoj Americi, Evropi i azijskim zemljama.

Sličan vremenski obrazac, poznat kao polarni vrtlog ili vorteks dogodio se tokom zime 2014. kada su se u Čikagu temperature spustile i do minus 27 Celzijevih stupnjeva. U tom slučaju nije neuobičajeno ni da hladan vazduh sa Arktika prodre još južnije, piše Bloomberg. Ali, ledeni vazduh se tokom 2019. i 2020. uglavnom zadržavao u području oko Arktika, a sada, po mišljenju Toda Kraforda, vodećeg meteorologa IBM-ove kompanije Weather Co, nakon gotovo dvogodišnjeg zatišja severnoj hemisferi odande možda ponovno preti prodor ledenog vazduha.

„Po svemu sudeći, pred nama bi mogao biti uzbudljiv period ispunjen hladnim danima i obilnim snegom, rekao je.Prognostičari, ipak, ne očekuju tako oštru hladnoću poput one tokom zime 2014, ali prognoziraju hladnije zimske dane nego do sada. Hladan vazduh već je prodro u područja zapadne Evrope i Kine. U Parizu je temperatura niža za 3,5 Celzijusova stepena od proseka za ovaj deo godine, u Madridu je čak 6,9 stepeni hladnije nego što je to uobičajeno, a u Pekingu je temperatura pala na rekordno nizak nivo, pa je u četvrtak tamo izmereno -9 stepeni, kaže meteorolog aplikacije Accy Weather Tajler Rojs.

Tehnički, reč je o polarnim vrtlozima koji kruže Arktikom i održavaju hladnoću „zarobljenom daleko na severu, a uz porast temperature, poznat kao iznenadno stratosfersko zagrevanje, hladan vazduh može probiti taj polarni „obruč i omogućiti ledenom vazduhu da se počne kretati prema jugu. „To donosi hladno vreme svuda na severnoj hemisferi, ali po svemu sudeći, ove će se godine ledeni talas verovatnije zadržati samo na području Sjedinjenih Država, kaže Rajan Trahelut, predsednik kompanije Wheather Tiger LCC. Brojni meteorolozi kažu kako nema garancije da bi se prognoze o ovako hladnim vremenskim uslovima mogle i ostvariti. „Puno se puta u prošlosti dogodilo da prognoza o ledenom talasu bude tek lažna uzbuna, podsetio je Džim Rulije, glavni meteorolog u komoaniji Energy Weather Group LLC.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar