MEĐU IZMEĐU

STVARALI NOVI VIRUS

205 pregleda
Getty Images

Američki i kineski naučnici iz Vuhana planirali su da 2018. stvore potpuno novu vrstu koronavirusa.

Naučnici su zatražili bespovratna sredstva za svoja istraživanja, no zahtev je odbijen. Pandemija bolesti kovid-19 uzrokovana virusom SARS-Cov-2 uskoro će ući u svoju treću godinu, a i dalje ostaju brojna neodgovorena pitanja o njenim uzrocima. Još nije poznato kada se virus počeo širiti (čini se da bi to moglo biti mnogo pre prvih službeno prijavljenih slučajeva), a nisu ni svi sigurni kako je novi koronavirus prešao sa životinje poput šišmiša na ljude, pa možemo čitati različite teorije o veštački stvorenom virusu, koji je pobegao iz laboratorije.

Vetar u leđa takvim mišljenjima sigurno će dati nedavno otkrivene informacije o planovima američkih naučnika i njihovih kolega iz Instituta za virologiju u Vuhanu, koji su 2018. od DARPA zatražili bespovratna sredstva za istraživanje koronavirusa. Njihov je plan bio je da pomešaju genome različitih vrsta virusa da bi stvorili potpuno novi virus. Kako je novinarima The Telegraph-a rekao izvor iz Svetske zdravstvene organizacije, takav bi eksperiment rezultirao stvaranjem virusa kakav ne postoji u prirodi, a bio bi sličan postojećim virusima. Komentarisao je da, kada bi se zaista primenila takva metoda mešanja genoma, time moglo objasniti zašto do sada u prirodi nije pronađen virus sličan virusu SARS-Cov-2.

Vrsta virusa najbliža novom koronavirusu jesta ona pronađena u Laosu koja s njim deli 96,8 posto genoma, dok se očekuje da bi njegov direktni prethodnik trebalo s virusom SARS-Cov-2 deliti barem 99,98 posto genoma, a takva vrsta dosada nije pronađena – objasnio je za britanske medije stručnjak koji je hteo ostati anoniman. Razlog zbog kojeg bi naučnici pokušali da naprave takav virus jeste što su želeli pronaći idealan prosečan koronavirus protiv kojeg bi mogli napraviti vakcinu, a ona bi se onda mogla primeniti na sve vrste koronavirusa.

Zahtev za bespovratna sredstva je odbijen, a baza podataka s vrstama virusa vuhanskog instituta uklonjena je sa interneta prije 18 meseci, tako da je nemoguće proveriti šta se sve tamo događalo i kakvi su se testovi vršili. Maučnici koji su radili u toj instituciji tvrde da nikada nisu pokušali sami stvoriti novu vrstu koronavirusa u svojim laboratorijima, a Daily Mail podseća da su i SAD finansirale slično istraživanje s koronavirusima slepih miševa. Ono što je sigurno jesta da su naučnici o takvim stvarima razmišljali i verovatno ih planirali, no nije poznato (i verovatno nikada nećemo saznati) jesu li takvi ogledi koji bi mogli dovesti do stvaranja virusa SARS-Cov-2 zaista napravljeni.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar