МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СУПЕРТЕШКА ЗЕМЉА

Све више гојазних (Википедија)

Све више гојазних (Википедија)

Најновије истраживање показало је да број људи у свету који живе с високим индексом телесне масе (БМИ) прелази две милијарде. Налази су објављени у часопису „Њу Ингланд џорнал оф медсин“. У многим земљама гојазност је у порасту, чак и у подручјима која су историјски позната по неостатку хране.

Истраживачи су анализирали податке 68,5 милиона људи укључених у недавну студије о глобалном оптерећењу болестима. Тако су одредили склоност ка прекомерној тежини и гојазности код деце и одраслих од 1980. до 2015. године према старости, полу и узроку у 195 земаља. Чак 2,2 милијарди одраслих и деце иамло је сувишне килограме или било гојазно.

Људи који имају више од нормалне телесне масе су у озбиљном здравственом ризику, јер су истраживачи уочили да би четири милиона смртних случајева на могло бити повезано с вишком килограма. Највероватније су умирали од кардиоваскуларних болести.

Глобалном повећању гојазности претходиле су промене у физичким активностима. Томе се придружује све више обрађене хране и енерегетски богатија исхрана која је доступна ширим слојевима становништва.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар