MEĐU IZMEĐU

SVETSKI VRH ZA STRUNE

167 pregleda

Nagrada za dostignuća u fizici „Marko Jarić“, koja je u domaćim medijima poznata i kao „srpski Nobel za fiziku, dodeljena je dr Đorđu Miniću, profesoru Univerziteta Virdžinija tek, za izuzetan doprinos teoriji struna i kvantnoj teoriji gravitacije.

U obrazloženju žirija koji je odlučivao o dobitniku navodi se da je dr Minić jedan od vodećih stručnjaka u tim oblastima i da poslednjih 25 godina radi na svim glavnim pravcima razvoja teorije struna, a i da je jedan od utemeljivača nove teorije struna – teorije metastruna.

„Dr Minić ima uspešnu saradnju sa više od 80 naučnika iz oblasti teorijske fizike, a aktivno sarađuje i sa eksperimentalnim fizičarima. Objavio je 109 radova u međunarodnim časopisima. Održava redovne kontakte sa istraživačima iz Srbije”, istakao je dr Branislav Sazdović, naučni savetnik Instituta za fiziku u Beogradu u penziji. Osim njega, u žiriju su bili i dr Voja Radovanović, redovni profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu, i dr Branislav Cvetković, naučni savetnik Instituta za fiziku u Beogradu.


Đorđe Minić

Prof. dr Đorđe Minić bavio se i zasnivanjem kvantne fizike, analitičkom kvantnom hromodinamikom, fizikom neutrina, crnim rupama i crvotočinama. Značajan doprinos ostvario je u oblasti kosmologije, formulisanjem teorija modifikovane tamne materije i nove fundamentalne teorije tamne energije. Smatra se jednim od vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti teorije struna i kvantne gravitacije.Kvantna gravitacija, kao jedna od ključnih oblasti istraživanja moderne nauke, zapravo je „gravitizovana kvantna fizika”, a zahvaljujući novim uvidima koje ona pruža u razumevanju univerzuma, čeka nas uzbudljiva decenija u fizici, poručio je dr Minić tokom kratke onlajn-prezentacije o svom radu.Proglašenje dobitnika je obavljeno putem onlajn-platforme 17. marta, na godišnjicu rođenja Marka Jarića.


Marko Jarić

Prof. dr Marko V. Jarić (1952-1997) smatra se jednim od najboljih i najistaknutijih fizičara srpskog porekla. Svoj najveći doprinos dao je teoriji fizike kondenzovanog stanja materije i tako se uzdigao u sam vrh svetskih istraživača u ovoj oblasti. Tokom svog kratkog, ali bogatog naučnoistraživačkog rada u Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je nekoliko knjiga i monografija i objavio više od stotinu naučnih radova, koji su citirani više od 1300 puta.Samo godinu dana nakon prerane smrti Marka Jarića, 1998, s ciljem očuvanja uspomene na njegov život i naučno stvaralaštvo, osnovana je fondacija koja nosi njegovo ime i ustanovljeno ovo priznanje.

„Fondacija je nastala pre 23 godine kao uspomena na izuzetnu ličnost i briljantan naučni radMarka Jarića, kojim je zadužio svetsku fiziku i sve nas kolege, saradnike, prijatelje. Nažalost, on i njegov rad su i danas više poznati u inostranstvu nego u Srbiji”, primećuje prof. dr Petar Adžić, upravitelj Fondacije. Ističe da je Marko Jarić imao redak talenat, veliko matematičko znanje i kratku, ali briljantnu naučnu karijeru.

„Ideja očuvanja uspomene na dr Jarića je lepa, ali ova nagrada to čak i nadilazi svojim značajem. Institut za fiziku je prvi nacionalni institut u Srbiji, pa je, kao takav, prihvatio uloge vezane za socijalnu relevantnost naše nauke”, navodi dr Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, uz čiju podršku Fondacija već dve decenije dodeljuje nagradu naučnicima srpskog porekla koji su ostavili trag u svetskoj fizici.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar