MEĐU IZMEĐU

„SVICI” SU DELOM NEVIDLJIVI

386 pregleda
Svemirsko čitanje (Tviter)

Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija (NASA) omogućila je da se na nekim od odlomaka iz „Kumranskih spisa” otkriju delovi dosad nepoznatih tekstova.

Neki fragmenti „Svitaka sa Mrtvog mora” imaju zapise nevidljive za ljudsko oko, ali je najnovija tehnologija omogućila njihovo otkrivanje, objavila je Izraelska uprava za starine. Tehnologija koju je razvila američka svemirska agencija (NASA) omogućila je da se na nekim od tih odlomaka svitaka otkriju i delovi dosad nepoznatih tekstova, prenosi američka televizija En-bi-si.

Otkriće je predstavljeno na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Kao deo projekta digitalizacije svitaka, istraživač Oren Abelman je ispitao nekoliko desetina fragmenata i otkrio „tragove mastila na mnogima od njih, koji su golom oku izgledali prazni”, navela je Uprava u saopštenju.

Posebno interesovanje izazvali su
odlomci 147. psalma, koji nagoveštavaju
da je taj tekst originalno bio kraći.

Zanimljivo je da jedan od odlomaka nije mogao da bude pripisan nijednom poznatom rukopisu, što otvara mogućnost da pripada nekom još nepoznatom tekstu. Drugi odlomci su identifikovani kao delovi „Biblije” – „Ponovljeni zakon” i „Knjiga levitska”, a jedan kao apokrifna „Knjiga jubileja”.

Iz Kumranskih pećina (Vikipedija)

Izraelski naučnici smatraju da ovi fragmenti pružaju novi uvid u istraživanje „Svitaka sa Mrtvog mora”. Posebno interesovanje izazvali su odlomci 147. psalma, koji nagoveštavaju da je taj tekst originalno bio kraći. „Svici sa Mrtvog mora” ili „Kumranski spisi” sastoje se od oko 900 dokumenata, uključujući tekstove iz hebrejske „Biblije”, koji su otkriveni od 1947. do 1956. u 11 pećina u okolini Kumrana, na severozapadnoj obali Mrtvog mora.

Tekstovi su od velikog istorijskog i verskog značaja, pošto sadrže jedine poznate preživele primerke biblijskih dokumenata. Napisani su na hebrejskom, aramejskom i grčkom jeziku, većinom na pergamentu, a neki na papirusu. Ti spisi većinom datiraju između 150. pre nove ere i 70. godine nove ere. Uglavnom se vezuju za esene, drevnu jevrejsku sektu.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar