МЕЂУ ИЗМЕЂУ

Т-ЋЕЛИЈЕ ОСУЈЕЋУЈУ РАК

Зелена одбрана (Википедија)

Амерички научници су генетским инжењерством, које подразумева уметање, брисање, пребацивање или замењивање гена, обучили познате Т-ћелије, с главном улогом у одбрамбеном одговору организма, да осујете ширење рака и аутоимуних болести. Поменути пробој укључује навелико хваљен и оспораван поступак прекрајања „наследних јединица” (днк, дезоиксиробионуклеинске киселине).

На тај начин искључује се коришћење вируса, веома брзих умноживача, што их чини погодним за лечење генима. Најпре се ДНК вируса учини незаразном, потом се натера да исправну ДНК пренесе до оболле ћелије. То је врло прецизан и скуп захват, али постоји ризик да вируси непредвидиво унесу нове гене или, чак, поремете постојеће здраве.

Нови приступ, осмишљен на Калифирнијском универзитету Сан Франциско, их искључује из ове игре. Уместо тога, електрично поље учини мембране Т-ћелија привремено пропусним да пропусте измењену ДНК. Претходни покушаји огледали су се у убацивању дугих низова ДНК у Т-ћелије, међутим због тога су оне пропадале.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар