MEĐU IZMEĐU

T-ĆELIJE OSUJEĆUJU RAK

388 pregleda

Američki naučnici su genetskim inženjerstvom, koje podrazumeva umetanje, brisanje, prebacivanje ili zamenjivanje gena, obučili poznate T-ćelije, s glavnom ulogom u odbrambenom odgovoru organizma, da osujete širenje raka i autoimunih bolesti. Pomenuti proboj uključuje naveliko hvaljen i osporavan postupak prekrajanja „naslednih jedinica” (dnk, dezoiksirobionukleinske kiseline).

Na taj način isključuje se korišćenje virusa, veoma brzih umnoživača, što ih čini pogodnim za lečenje genima. Najpre se DNK virusa učini nezaraznom, potom se natera da ispravnu DNK prenese do obolle ćelije. To je vrlo precizan i skup zahvat, ali postoji rizik da virusi nepredvidivo unesu nove gene ili, čak, poremete postojeće zdrave.

Novi pristup, osmišljen na Kalifirnijskom univerzitetu San Francisko, ih isključuje iz ove igre. Umesto toga, električno polje učini membrane T-ćelija privremeno propusnim da propuste izmenjenu DNK. Prethodni pokušaji ogledali su se u ubacivanju dugih nizova DNK u T-ćelije, međutim zbog toga su one propadale.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar