MEĐU IZMEĐU

TEFLON ŠKODI ZDRAVLju?

Visited 347 times, 1 visit(s) today
Getty Images

On je za mnoge prvi izbor prilikom kupovine novog posuđa. No, da li je baš najzdraviji?

Teflon je jedan od najzahvalnijih materijala u kuhinji jer se hrana, prilikom kuvanja, ne lijepi za površinu koja je njime premazana. No, to je taljčno samo ako teflon nije istrošen. Naučnici sa Univerziteta Njukasl i Univertziteta Flinders otkrili su da se teflon s vremenom troši i oštećuje, pa neprijanjajući lonci i tave postupno gube svoj premaz. Iako to znači da će se hrana s vremenom početi lepiti za površinu, još više zabrinjava činjenica da se tokom tog trošenja odvajaju milioni sitnih plastičnih čestica koje završavaju u našoj hrani.

Samo jedna površinska pukotina na tavi obloženoj teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica, otkrili su istraživači iz Globalnog centra za sanaciju okoline i Flinders instituta za i nanoinženjerstvo, a objavili u istraživanju objavljenom u Science Direct-u. Gledano u mikro razmerama, oštećeni teflonski premaz može emitovati do 2,3 miliona čestica mikro i nanoplastike.

„Te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem, pa ih je potrebno istražiti jer ne znamo mnogo o tim zagađivačima koji se pojavljuju”, istakao je dr Čeng Fang sa Univerziteta Njukasl. Istraživač sa Univerziteta Flinders, profesor Jojhong Tang, ističe da bi trebalo dodatno istražiti koliko kuvanje u takvom, oštećenom posuđu, može biti opasno za naše zdravlje.

„To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korišćenju posuđa za kuvanje da bismo izbegli kontaminaciju hrane”, dodaje profesor Tang sa Fakulteta nauke i inženjerstva na Univerzitetu Flinders. On dodaje da je potrebno istražiti kako korišćenje teflona vremenom utiče na naše zdravlje i da li postoji bolja alternativa posuđu s teflonskim premazom.

(Zimo)

Visited 347 times, 1 visit(s) today

O autoru

administrator

Ostavite komentar