ТЕСЛИАНУМ

ТЕСЛА ТВОРАЦ ПРВОГ ДРОНА

1. Провера на изложби (Википедија)

Провера на изложби (Википедија)

Бежично управљани бродић први пут је угледао светлост дана на изложби у Медисон сквер гардену у Њујорку 1898 године.

Када поменемо реч дрон, сетимо се фудбалске утакмице Србија-Албанија, која је прекинута 14. октобра 2014. године. Међутим, мало ко зна ко је аутор патента и ко је први провозао дрон.

Бежично управљани бродић први пут је угледао светлост дана на изложби у Медисон сквер гардену у Њујорку, 1898 године. Никола Тесла је добио право на патент 613809, 8. новембра 1898. године, што значи да је имао у глави ту идеју раније. Апликацију је поднео 1. јула исте године.

Управљање радио-везом

Интересантно је шта је у патентној пријави написао:

„Проналазак којег сам описао може да буде користан на неколико начина. Бродови или возила разних врста могу да се користе за отпремање, навођени брод или слично или за преношење писама, пакета, робе, инструмената, објеката или материјала било ког описа, како би се омогућила комуникација са неприступачним регионима и истраживању услова у истим, за убијање или хватање китова или других животиља у морима,  као и за многе друге научне, инжењерске и комерцијалне намене; али највећа вредност мог проналаска ће резултирати од свог ефекта након рата и наоружавању, али је важно рећи да због неограничене разорне моћи да ће тенденције бити да дође до трајног мира међу нацијама.

Пошто сам описао свој проналазак, наводим – …”

Као што се види из приложеног описа, наш научник и пронлазач први је први користио радио-везу за контролисано управљање неког возила. Наговестио је да на исти начин могу да се контроолишу возила и летелице, а то је разрадио у патентима и чланцима који су следили.

Патент бродића

Каснија разрада овог концепта укључила је контролу фреквенција које су коришћене из нечега што се данас зове проширени спектар. Данас разни уређаји користе различите фреквентне опсеге, а многи од њих захтевају дозволу националних регулатора. Постоје и војни опсези, али се и многе играчке које користе принцип бежичног управљања ослањају се на одређене канале у оквиру фреквентних опсега.

Из Теслиног описа види се да је он сматрао да би ови уређаји требало да се користе у хуманитарне сврха, али је време показало да се користе и у војне сврхе,а користе их и терористи.

Др Петар Кочовић

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар