MEĐU IZMEĐU

TRANSPLANTIRAN IZMET

222 pregleda

Istraživanje je pokazalo da bi to moglo pomoći pacijentima s opasnim oblikom raka kože da bolje reaguju na imunoterapiju.

Naime, transplantacija fekalnog mikrobioma, odnosno prenos mikroba iz stolice jedne osobe u creva druge, pokazala se delotvornom za ponavljajuće infekcije bakterijom clostridium difficile, ali i za tretman nekih drugih zdravstvenih problema.Naučnici sada navode da bi ova procedura mogla pomoći pacijentima s melanomom, potencijalno smrtonosnim oblikom raka kože koji se može lečiti imunoterapijom.

„Imunoterapija u osnovi šalje vlastite imunološke ćelije da se bore s rakom. Problem je što ti lekovi ne deluju savršeno jer nisu efikasni sve vreme”, rekao je lekar Divakar Davar sa Univerziteta u Pitsburgu, koautor studije.Prema Davaru, samo 30 do 50% bolesnika s melanomom reaguje na imunoterapiju, no taj bi se postotak mogao povećati pomoću transplantacije fekalnog mikrobioma, piše The Guardian.

Davar i kolege su uzeli uzorak stolice sedam pacijenata koji su prethodno u potpunosti ili delimično reagovali na imunoterapiju lekom Pembrolizumab.Nakon što su pregledali izmet da nema potencijalno štetne viruse, bakterije ili gljivice, preneli su ga u creva osoba koje nisu reagovale na imunoterapiju. Nakon transplantacije, pacijentima su dali Pembrolizumab i pratili njihov napredak 12 meseci.Rezultati su pokazali da je od 15 pacijenata kojima je transplantiran izmet između juna 2018. i januara 2020. šest imalo koristi od tog procesa, a kod troje se karcinom čak značajno smanjio ili je nestao.Tim je, takođe, ustanovio da je kod 15 pacijenata koji su primili transplantaciju fekalija prosečno vreme preživljavanja bilo sedam meseci, dok je za onih šest koji su dobro reagovali na imunoterapiju bilo 14 meseci.

Nove pretrage su pokazale da je šest primalaca izmeta koji su dobro reagovali na imunoterapiju razvilo zajednicu crevnih mikroba sličnu onoj u stolici donatora. Njihove stolice imale su znatno više aktinobakterija i bakterija grupefirmicutes koje su odranije povezane s dobrim odgovorom na imunoterapiju.Autori su naveli da ovo istraživanje ima ograničenja jer se temelji na malom broju ispitanika i da je sledeći korak masivnija studija.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar