MEĐU IZMEĐU

TREĆI PUT PRVA U SVETU

143 pregleda
Ilustracija

Globalna kampanja uređivanja (jedan bibliotekar, jedna referenca) dovela je Vikipediju” na srpskom na prvo mesto po doprinosu proverljivosti članaka na Vikipediji”. Ukupno 37 urednika unelo je, čak, 12.653 referenci u članke gde su one nedostajale, čime je a na srpskom jeziku zauzela prvo mesto u svetu. Kampanja uređivanja referenci se organizuje svake godine od 2016. da bi se povećala pouzdanost i proverljivost članaka koji se na njoj nalaze, prenosi Tanjug.

Vikipedija” je jedno od prvih mesta na koje čitaoci dolaze pri potrazi za informacijama i zbog toga su ove kampanje posebno značajne.Ovom kampanjom članci dobijaju nove i proverene izvore podataka, čime se pospešuje pouzdanost najveće slobodne elektronske enciklopedije.Već treću godinu zaredom sa ubedljivo najviše unetih referenci prvo mesto je zauzela na srpskom jeziku i nastavila niz uspešnog učešća u kampanji.

Iza Vikipedije na srpskom, slede na poljskom sa unetih 4.227 referenci i francuskom sa 1.871 unetih referenci.Najbolji urednik kampanje je srpska učesnica Nikolina Šepić sa preko 6.600 unetih referenci. Ovim je naš uspeh još značajniji, jer smo se, kao manja viki zajednica, plasirali na prvo mesto u svetu.I tokom 2022. i 2021. godine smo osvojili prva mesta u ovoj globalnoj kampanji.U poslednjih šest godina od kada „Vikimedija Srbije učestvuje u kampanji, ukupno je dodato preko 46 hiljada referenci u članke, čime se prikazuje značaj ove kampanje za pouzdanost.

(Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar