GAGARINOVI PUTOKAZI

TRI KARTE ZA MESEC

861 pregleda
Let do odredišta (Mun ekspres)

Kompanija „Mun ekspres” iz Kejp Kanaverala (SAD) objavila je plan slanja tri kosmičke letelice na Mesec. Prva bi mogla da poleti krajem godine i, ako sve bude teklo kako je zamišljeno, postaće prva privatna kompanija kojoj je to uspelo.

Mr Grujica S. Ivanović

Kompanija „Mun ekspres (Moon Express) – u slobodnom prevodu „Ekspresno na Mesec” –učestvovala je na „Guglovom” takmičenju za spuštanje malih kosmičkih letelica na Mesec (Lunar X Prize). Za nagradu od 30 miliona dolara pobednik treba da spusti svoju letelicu, da je ponovo nakratko lansira i posle prevaljenih ne manje od 500 metara spusti na površinu. Naposletku treba na Zemlju da pošalje video materijale i fotografije visoke rezolucije.

Uređaj koji je odabrala da bude
prvi od tri mesečeva lendera,
MX-1, može da na Mesec dostavi
30 kilograma korisnog tereta.

Osnovana je u Kejp Kanaveralu pre avgusta 2010. i samo godinu dana nakon toga uspešno isprobala probni mesečev aparat (LTV), prototip za spuštanje (lender), projektovan u saradnju s NASA. Kasnije je postala prva kompanije koja je uspela da obavi probni let vlastitog mesečevog lendera, s kojim je ušla u finalnih pet za „Guglovu“ nagradu. Istovremeno je s NASA sklopila dugoročnu saradnju u okviru programa nazvanog Lunar CATALYST, koji obuhvata razvoj mesečevog teretnog lendera (LCT).

Decembra 2015 obezbedila je ugovor t za lansiranje s „Roket labom”, a pre godinu dana postala prva privatna kompanija koja je dobila državnu dozvolu za lansiranje korisnog tereta izvan niske orbite, znači u duboki kosmos, uključujući Mesec.

Uređaj koji je odabrala da bude prvi od tri mesečeva lendera, MX-1, može da na Mesec dostavi 30 kilograma korisnog tereta (naučni pribor). On koristi pogonski sistem PECO koji je sama razvila. Naime, vodonik peroksid (H2O2) kao gorivo omogućuje promenu brzine (tzv. delta V) od 5,8 kilometara u sekundi, što je dovoljno da MX-1 napusti nisku putanju oko Zemlje, zaputi se ka Mesecu, spusti na njegovu površinu, ponovo uzleti i, posle 500 metara u letu, spusti, što je bio osnovni uslov „Guglovog” takmičenja.

Lender MX-1 na Mesečevoj površini

„Mun ekspres” planira da krajem godine lansira lansira MX-1 i, ako u tome uspe, preuzme nagradu od 30 miliona dolara. Biće to prvo američko meko sletanje na Mesec nakon „Apola-17” u decembru 1972. godine. Zanimljivo je da cena projekta MX-1 iznosi deset miliona dolara! Poređenja radi, ako bi NASA pokušala sličnu misiju, iznosila bi nekoliko stotina miliona dolara. Očigledno, privatni biznis ima i tekako velike prednosti u odnosu na državni.

U kompaniji prave planove za
turističke posete Mesecu 2025.

Međutim, nadmetanje u „Guglovoj” režiji nije jedini cilj ove male kompanije. Kako je rekao direktor Robert Ričards, „u njegovim snovima je Sunčev sistem”, i preko MX-1 namerava da krene dalje i obavi složenije kosmičke ekspedicije.

Projekat druge mesečeve misije ima radni naziv „Mesečeva karaula” (Lunar Outpost ), a obuhvata spuštanje lendera MX-2 (kombinacija dva aparata MX-1) na južni Mesečev pol gde će tragati za vodenim ledom u regolitima kratera. Postojanje zaleđene vode na polovima od velikog je značaja za buduće baze. Mesečeva voda će se koristiti za dobijanje goriva sastavljenog od tečnog vodonika i tečnog kiseonika, za stvaranje kiseonika neophodnog za život i za snabdevanje vodom za piće i tehnološke potrebe. Uz određene modifikacije, MX-2 može biti upućen ka jednom od Marsovih satelita.

MX-9 prikuplja uzorke tla na Mesečevom južnom polu

Treća misija je još ambicioznija i, kako ime MX-9 nagovešćuje, podrazumeva devet modula MX-1. U tom slučaju MX-9 može na Mesec da dostavi do pola tone korisnog tereta iz geosinhrone orbite oko Zemlje. Letelica treba da se spusti na Mesec 2020. i da s njegove površine na Zemlju preveze nekoliko desetina kilograma uzoraka tla! I ne samo to, kompanijini iženjeri razmišljaju o manjoj verziji aparata, sa oznakom MX-5, koja može biti orbiter, lender i transporter ili aparat za operacije daleko iza Mesečeve orbite.

Konačno, u kompaniji prave planove za turističke posete Mesecu već 2025. godine. Što se ostalih zemalja tiče, za sada jedino Kina, Indija i Rusija imaju na umu spuštanja na Mesec bez ljudske posade pre isteka ove decenije, a Rusija,čak, namerava da pomoću super-rakete „Energija-5” izgradi mesečevu bazu. Kako stvari stoje, moguće je da u tom nastojanju ne bude usamljena.

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

Ostavite komentar