ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

ТРИ КАРТЕ ЗА МЕСЕЦ

Лет до одредишта (Мун експрес)

Лет до одредишта (Мун експрес)

Kомпанија „Мун експрес” из Кејп Канаверала (САД) објавила је план слања три космичке летелице на Месец. Прва би могла да полети крајем године и, ако све буде текло како је замишљено, постаће прва приватна компанија којој је то успело.

Мр Грујица С. Ивановић

Kомпанија „Мун експрес (Moon Express) – у слободном преводу „Експресно на Месец” –учествовала је на „Гугловом” такмичењу за спуштање малих космичких летелица на Месец (Lunar X Prize). За награду од 30 милиона долара победник треба да спусти своју летелицу, да је поново накратко лансира и после преваљених не мање од 500 метара спусти на површину. Напослетку треба на Земљу да пошаље видео материјале и фотографије високе резолуције.

Уређај који је одабрала да буде
први од три месечева лендера,
МX-1, може да на Месец достави
30 килограма корисног терета.

Основана је у Kејп Kанавералу пре августа 2010. и само годину дана након тога успешно испробала пробни месечев апарат (LTV), прототип за спуштање (лендер), пројектован у сарадњу с НАСА. Kасније је постала прва компаније која је успела да обави пробни лет властитог месечевог лендера, с којим је ушла у финалних пет за „Гуглову“ награду. Истовремено је с НАСА склопила дугорочну сарадњу у оквиру програма названог Lunar CATALYST, који обухвата развој месечевог теретног лендера (LCT).

Децембра 2015 обезбедила је уговор т за лансирање с „Рокет лабом”, а пре годину дана постала прва приватна компанија која је добила државну дозволу за лансирање корисног терета изван ниске орбите, значи у дубоки космос, укључујући Месец.

Уређај који је одабрала да буде први од три месечева лендера, МX-1, може да на Месец достави 30 килограма корисног терета (научни прибор). Он користи погонски систем PECO који је сама развила. Наиме, водоник пероксид (H2O2) као гориво омогућује промену брзине (тзв. делта V) од 5,8 километара у секунди, што је довољно да МX-1 напусти ниску путању око Земље, запути се ка Месецу, спусти на његову површину, поново узлети и, после 500 метара у лету, спусти, што је био основни услов „Гугловог” такмичења.

Лендер МX-1 на Месечевој површини

„Мун експрес” планира да крајем године лансира лансира МX-1 и, ако у томе успе, преузме награду од 30 милиона долара. Биће то прво америчко меко слетање на Месец након „Апола-17” у децембру 1972. године. Занимљиво је да цена пројекта МX-1 износи десет милиона долара! Поређења ради, ако би НАСА покушала сличну мисију, износила би неколико стотина милиона долара. Очигледно, приватни бизнис има и текако велике предности у односу на државни.

У компанији праве планове за
туристичке посете Месецу 2025.

Међутим, надметање у „Гугловој” режији није једини циљ ове мале компаније. Како је рекао директор Роберт Ричардс, „у његовим сновима је Сунчев систем”, и преко МX-1 намерава да крене даље и обави сложеније космичке експедиције.

Пројекат друге месечеве мисије има радни назив „Месечева караула” (Lunar Outpost ), a обухвата спуштање лендера МX-2 (комбинација два апарата МX-1) на јужни Месечев пол где ће трагати за воденим ледом у реголитима кратера. Постојање залеђене воде на половима од великог је значаја за будуће базе. Месечева вода ће се користити за добијање горива састављеног од течног водоника и течног кисеоника, за стварање кисеоника неопходног за живот и за снабдевање водом за пиће и технолошке потребе. Уз одређене модификације, МX-2 може бити упућен ка једном од Марсових сателита.

МX-9 прикупља узорке тла на Месечевом јужном полу

Трећа мисија је још амбициознија и, како име МX-9 наговешћује, подразумева девет модула МX-1. У том случају МX-9 може на Месец да достави до пола тоне корисног терета из геосинхроне орбите око Земље. Летелица треба да се спусти на Месец 2020. и да с његове површине на Земљу превезе неколико десетина килограма узорака тла! И не само то, компанијини ижењери размишљају о мањој верзији апарата, са ознаком МX-5, која може бити орбитер, лендер и транспортер или апарат за операције далеко иза Месечеве орбите.

Kоначно, у компанији праве планове за туристичке посете Месецу већ 2025. године. Што се осталих земаља тиче, за сада једино Kина, Индија и Русија имају на уму спуштања на Месец без људске посаде пре истека ове деценије, а Русија,чак, намерава да помоћу супер-ракете „Енергија-5” изгради месечеву базу. Kако ствари стоје, могуће је да у том настојању не буде усамљена.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

Оставите коментар