MEĐU IZMEĐU

TUMOR MOZGA IZ MOKRAĆE

323 pregleda
Getty Images

Naučnici napravili uređaj koji ga otkriva iz uzorka urina.

Lekari često otkriju tumore na mozgu tek nakon pojave neuroloških simptoma, kao što je gubitak pokreta ili govora, što znači da je on već dosegao znatnu veličinu. Naučnici sa Univerziteta Nagoja u Japanu upotrebili su novi uređaj za identifikacju ključnog membranskog proteina u urinu koji pokazuje ima li pacijent tumor na mozgu. Tako bi se izbegli invazivni testovi i povećala verovatnoća ranod otkrivanja.Istraživanje bi, takođe, pomogloe da se rano uoče druge vrsta raka, piše časopis ACS Nano.

Jedan od mogućih znakova da osoba ima tumor na mozgu jeste postojanje vanćelijskih vezikula (EV) povezanih s tumorom u urinu. One su nano veličine, a uključene u razne funkcije, pa i u međućelijsku komunikaciju. Budući da EV pronađeni kod pacijenata s rakom mozga imaju specifične vrste RNK i membranskih proteina, mogle bi pomoći u otkrivanje raka i njegovog širenja.Iako se izlučuju daleko od mozga, mnoge vezikule opstaju i izbacuju se mokraćom bez razgradnje. Testiranje urina stoga ima mnoge prednosti, objašnjava vanredni profesor Takao Jasui sa Fakulteta za inženjerstvo Univerziteta Nagoja.

Testovi urina su delotvorni, jednostavni i neinvazivni, a on sadrži mnoge informativne biomolekule koje se mogu pratiti unatrag da bi se identifikovala bolest. Naučni tim koji predvode Takao Jasui i profesor Jošinobu Baba sa Fakulteta za inženjerstvo, u saradnji sa Institutom za inovacije društva budućnosti Univerziteta Nagoja i sa Ubuverzitetom u Tokiju, osmislili su platformu za analizu EV-a tumora mozga koristeći nanožice na njenom dnu. Pomoću ovog uređaja identifikovali su dve specifične vrste EV-a membranskih proteina, poznatih kao CD31/CD63, iz uzoraka mokraće pacijenata s tumorom na mozgu. Traženje navedenih signalnih proteina moglo bi omogućiti lekaria da otkriju pacijente s tumorom i pre nego što se pojave simptomi.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar