ЛИЦЕ ВЕЧНОСТИ

У ЧЕМУ СЕ СВЕМИР ШИРИ

Илустрација

Илустрација

Ширење универзума једно је од најзначајнијих откриц́а у модерној космологији. Односи се на феномен где се растојање између галаксија временом повећава. То значи да универзум није статичан.

Идеју о ширењу свемира први је предложио белгијски астроном Жотж Леметр 1927. Међутим, тек 1929. године амерички астроном Едвин Хабл је пружио опсервационе доказе који су потврдили ову претпоставку, откривши да је светлост удаљених галаксија померена ка црвеном крају спектра, што указује да се оне удаљују од нас.

Објашњење за ширење назива се теорија Великог праска. Према овој теорији, универзум је почео као изузетно вруће и густо стање, а затим је доживео брзо ширење које траје до данас. Ово ширење није резултат галаксија које се крећу кроз свемир, већ се сам простор шири, узрокујући да се галаксије удаљавају једна од друге. Брзина ширења се мери параметром који се зове Хаблова константа, названа по Едвину Хаблу. Недавна запажања са свемирских телескопа као што су Hubble и Plansk мисија довела су до нових процена. Међутим, још су у току истраживања да се утврди тачна стопа експанзије и разумеју физички процеси који је покрећу.

Ширење универзума се дешава у свим правцима, и не постоји спољашњи простор у који се универзум шири. Универзум једноставно растеже сопствено ткиво, што доводи до повећања растојања између галаксија.

Ако се простор шири у чему се шири? Kада кажемо да се универзум шири, мислимо да се сам простор шири. Не шири се ни у шта; него се само ткање свемира растеже, што доводи до повећања удаљености између галаксија. То значи да не постоји ивица или граница универзума, и да нема средишње тачке из које се шири. Да бисмо ово разумели, можемо користити аналогију балона који се надувава.

Замислите да површина балона представља универзум, а да тачке на површини представљају галаксије. Kако се балон дувањем шири, тачке се удаљавају једна од друге. Међутим, нема ивице или средишње тачке на површини балона, и не постоји спољни простор у који се он шири. Ширење универзума се дешава у свим правцима, и не постоји спољашњи простор у који се универзум шири. Универзум једноставно растеже сопствено ткиво, што доводи до повећања растојања између галаксија.

Ширење универзума има дубоке импликације на наше разумевање космоса. То сугерише да је универзум имао почетак и поставља се питања шта је постојало пре тога. То, такође, имплицира да ће универзум наставити да се шири неограничено, што ће на крају довести до стања у коме су галаксије толико удаљене да више нису видљиве једна другој. Проучавање ширења универзума остаје главна област истраживања у савременој астрофизици и космологији.

Господин Велики прасак

Жорж Леметр био је белгијски физичар и свештеник који је познат по својим значајним доприносима у областима космологије и астрофизике. Рођен је 1894. у граду Шарлроа у Белгији, а студирао је математику и физику на Kатоличком универзитету у Лувену. По завршетку студија заређен је за католичког свештеника 1923. године, али је наставио да се бави науком.

Леметр је можда најпознатији по свом предлогу о ширењу свемира, који је сада познат као теорија Великог праска (Big Bang). Године 1927. предложио је да се универзум шири и да се ово ширење може пратити до једног, првобитног догађаја – „првобитног атома”. Ова претпоставка је у почетку наишла на скептицизам, али је временом добила подршку пошто је прикупљено више доказа који су је поткрепили. Шездесетих година прошлог века, откриће космичког микроталасног позадинског зрачења дало је нову потврду и учврстило Леметра као једног од пионира модерне космологије.

Поред рада на објашњењу Великог праска, Леметр је дао значајан допринос проучавању космичких зрака и структуре универзума. Био је плодан писац и говорник, и остао је активан у научној заједници до своје смрти 1966. Све у свему, сугестија Жоржа Леметра о ширењу свемира револуционисала је разумевање универзума и поставила темеље за већи део космолошких истраживања која се настављају до данас.

(Илустрација Уметничка представа ширења Nicolle R. Fuller/Science Photo Library)

(Астрономски магазин)

О аутору

Stanko

Оставите коментар