MEĐU IZMEĐU

ZABRANJENO 20 LEKOVA

1.102 pregleda
Ilustracija

Dvadeset proizvoda se hitno povlači sa rafova, a lekari savetuju pacijentima da se obrate alternativnim rešenjima bez folkodina, za koji Britanska regulatorna agencija za lekove tvrdi da povećava rizik od anafilakse, prenosi Daily Mail.Vrući limun i med, parne inhalacije, pastile i sirup bez folkodina su odlične zamene koje ne sadrže razblažen opioid”, rekla je lekarka opšte prakse u emisiji Dobro jutro Britanijo.

Konzumiranje limuna i meda u toplom napitku može smanjiti upalu i podstaći hidrataciju. Agrumi sadrže vitamin C koji pomaže u razgradnji sluzi, dok med ima antibakterijska svojstva. Udisanje pare, ili saginjanje iznad posude sa toplom vodom i pokrivanje glave peškirom, pomaže kod simptoma prehlade i gripa jer topli vlažni vazduh smiruje i otvara upaljene nosne prolaze i otpušta sluz u grlu i plucćima.Pastile za grlo, s druge strane, ublažavaju upalu tako što drže grlo podmazanim, a su pune sastojaka kao što su limun, med, antiseptici i sredstva protiv bolova koji mogu pomoći u borbi protiv bolesti. Sirup protiv kašlja, koji mogu da koriste odrasli i deca, sadrži limunsku kiselinu što pomaže u smanjenju upale.

Britanska regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) potvrdila je da iz predostrožnosti povlači sve lekove s folkodinom, opioidom koji deluje tako što potiskuje refleks kašlja i smanjuje nervne signale iz mozga u mišiće uključene u kašalj.Komisija za humane lekove (CHM), koja savetuje MHRA u vezi sa bezbednošću lekova, istakla je zabrinutost pacijenata koji uzimaju lek pre nego što budu stavljeni u opštu anesteziju sa neuromuskularnim blokatorima (NMBA). Koriste se u polovini opštih anestetika u Velikoj Britaniji za opuštanje mišića pre operacije.

Oni koji su uzimali folkodin 12 meseci pre opšte anestezije bili su pod povećanim rizikom od anafilakse – opasne alergijske reakcije što uzrokuje pad krvnog pritiska i sužavanje disajnih puteva, blokirajući disanje. Evropska agencija za lekove preporučila je da se folkodin proizvodi povuku sa tržišta zbog sličnih zabrinutosti. Nedavno je Australija objavila nacionalni opoziv 55 lekova s folkodinom nakon što je pronašla 50 slučajeva anafilaktičkog šoka, uključujući jedan smrtni ishod.Britancima koji uzimaju tablete ili sirupe za kašalj rečeno je da provere pakovanje, etiketu ili uputstva da vide da li je folkodin navedeni sastojak. Ako jeste, treba da razgovaraju s farmaceutom koji može predložiti drugi lek. I da pre operacije kažu anesteziologu da li su u prethodnih 12 meseci uzimali lek koji sadrži folkodin.

(Ilustracija Cast Of Thousands/Shutterstock)

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar