PANDORINA KUTIJA

ULTRAZVUK LEČI RAK JETRE

321 pregleda
Getty Images

Revolucionarno nova terapija uništava do 75 posto tumora i podstiče imunitet da u potpunosti razori ostatak zloćudnih ćelija.

Naučnici su na pacovima obolelim od raka jetre pokazali delotvornost novog, fascinantnog i neinvazivnog načina lečenja ove smrtonosne bolesti.Koristeći fokusirani ultrazvuk, američki istraživači su uništili do 75 odsto volumena tumora jetre. Povrh toga, čini se da ta terapija, takođe, pokreće imunološki sistem da preuzme inicijativu i očisti ostatak tumora. Kod 80 posto životinja činilo se da je rak uništen, bez znakova metastaza ili recidiva u tri meseca, koliko su ti laboratorijski glodari praćeni, tvrde naučnici.Lečenje nazvano histotripsija trenutno se ispituje na ljudima s dijagnozom raka jetre.

Čini se da histotripsija, koja je smišljena na Univerzitetu Mičigen, nudi novu nadu za pacijente s jednim od najsmrtonosnijih oblika raka, gde je petogodišnja stopa preživljavanja trenutno niža od 18 postotaka u SAD.

„Histotripsija je obećavajuća opcija koja može prevladati ograničenja trenutno dostupnih modaliteta ablacije i osigurati sigurnu i delotvornu neinvazivnu ablaciju (uklanjanje, skidanje) tumora jetre. Nadamo se da će naša saznanja iz ove studije motivisati buduća pretklinička i klinička istraživanja histotripsije ka konačnom cilju kliničkog usvajanja lečenja histotripsijom za pacijente s rakom jetre, rekao je Tejasvi Vorlikar, biomedicinski inženjer sa Univerziteta Mičigen.

Nada za teško obolele

Čini se da histotripsija, koja je smišljena na Univerzitetu Mičigen, nudi novu nadu za pacijente s jednim od najsmrtonosnijih oblika raka, gde je petogodišnja stopa preživljavanja trenutno niža od 18 postotaka u SAD.Tehnika koristi ultrazvučni pretvarač, ne za odbijanje od unutrnjih struktura u svrhu snimanja, već za fizičko remećenje kancerogenih tumora.

Način na koji deluje je ultrazvučna kavitacija, slično metodi koja se koristi za neinvazivnu razgradnju masnih ćelija u tretmanima mršavljenja. Talasi ultrazvuka usmeravaju se na područje koje se tretira; vibracije stvaraju sitne mehuriće u ciljanom tkivu. Kada mehurići kolabiraju ili puknu, tkivo se poremeti, na taj način uništavajući taj deo tumora.Ipak, nije često moguće ciljati ceo tumor. Način na koji su mase postavljene, njihova veličina i stadijum mogu uticati na odluku da li je sigurno koristiti histotripsiju na celom tumoru.

Regresija 81 posto

Ali i delimično lečenje rezultiralo je potpunom regresijom u 81 posto lečenih laboratorijskih pacova, otkrili su naučnici. Nasuprot tome, 100 odsto kontrolnih životinja pokazalo je progresiju tumora.

„Naša sonda daje ultrazvučne impulse visoke amplitude mikrosekundne talasne dužine – akustičnu kavitaciju – da bi se usredotočili na tumor posebno i razbili ga. Čak i ako ne ciljamo ceo tumor, možemo uzrokovati regresiju tumora i smanjiti rizik od budućih metastaza, rekao je Džen Ksu, biomedicinski inženjer sa Univerzitetata Mičigen.

Ne samo da je lečenje proteklo bez komplikacija ili nuspojava, već je većina, devet od 11, pokazala regresiju tumora i preživela bez tragova tumora u ostatku studije, koja je trajala oko 10 sedmica.

Za potrebe studije kod 22 laboratorijska pacova ubačen je rak jetre. Polovina je ostavljena kao kontrolna grupaa, a preostalih 11 lečeno je histotripsijom, ciljajući između 50 i 75 procenata volumena tumora. Dodatna tri glodara lečena su u manjoj meri, sa histotripsijom na samo 25 procenata volumena tumora.Nakon tretmana, pacovi su eutanazirani i secirani da bi se utvrdilo koliko je lečenje bilo uspešno. Istraživači su tražili znake progresije, metastaze i imunološke markere.

Prognoza za kontrolne životinje bila je strašna. Svih 11 je pokazalo znake progresije i metastaze. Za tri sedmice tumori su dostigli maksimalnu veličinu dopuštenu etičkim protokolima i pacovi su eutanazirane.Ali lečeni glodari prošli su mnogo, mnogo bolje. Ne samo da je lečenje proteklo bez komplikacija ili nuspojava, već je većina, devet od 11, pokazala regresiju tumora i preživela bez tragova tumora u ostatku studije, koja je trajala oko 10 sedmica.

Prethodne studije histotripsije pokazale su da je lečenje delotvorno u smanjenju volumena tumora, a nova pokazuje, kako se čini, da značajno povećava stope preživljavanja i nakon lečenja.

„Ovi rezultati sugerišu da histotripsija možda neće povećati rizik od razvoja metastaza nakon ablacije u poređenju s kontrolama. Buduće studije će nastaviti da istražuju sigurnost, uspešnost i biološke učinke histotripsije za potencijalni prelaz u kliniku, piše u navedenoj studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Cancers.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar