МЕЂУ ИЗМЕЂУ

УМАЛО ОСЛЕПЕО ОД ЛАСЕРА

123rf

Дечак из САД гледао директно у ласер пар секунди и уништио своју мрежњачу.

Већ су многи медији писали о опасностима циљања ласерским показивачем некоме у очи, а инцидент у којем је страдао дечак из Охаја служи као подсетник на то колико је мало потребно да се трајно оштете наше очи и вид. У недавном медицинском извештају лекари су документовали случај анонимног тинејџера, који је неколико секунди гледао равно у ласерски показивач док се са својим пријатељима играо пуцања.

Током игре користили су играчку с ласерским показивачем која је била намењена тренирању кућних љубимаца. Иако се уређаји попут овог често оглашавају као слабији и мање штетни ласери, све је више доказа који упућују на то да могу озбиљно оштетити мрежљачу, пише ScienceAlert. Иако сматрамо да су сигурни, чак и краткотрајно директно излагање ока ласерском показивачу може довести до трајног губитка вида, с тиме да су деца посебно изложена ризику”, објашњава у извештају студенткиња медицине Керол Вајтлас са Универзитета Охајо (OSU).

Тај трагични сценарио догодио се споменутом тинејџеру. Иако је ласер гледао само пар секунди, одмах је на неколико минута изгубио вид. Пет мјесеци након инцидента дечак је још увек видио замагљено и имао деломични губитак вида на десном оку, па је посјетио офталмолога Фредерика Дејвидорфа са Универзитета Охајо. Kазао је лекару да понекад не може видети појединачна слова, поготово ако чита текст гледајући само десним оком (са затвореним левим). Тестови су открили да види нормално с левим оком, а слабије с десним.

Приликом следеће посете, шест месеци касније, утврђено је да му се вид поправио и да види нормално на оба ока, но тај наизглед позитиван резултат није показивао праву штету нанесену оку. Дејвидорф је помоћу оптичког уређаја за скенирање високе разолуције уочио шта се стварно догодило с дечаковом мрежњачом – установио је да је ласер уништио читава подручја с фоторецепторским челијама, односно ћелијама које реагују на светлост (штапићи и чепићи).На неким местима није ничега остало, уопће није било чепићи”, казао је Дејвидорф.

Лекари су дечаку утврдили макуларне опекотине на оба ока и помоћу софистицираног уређаја AO-OCT-SLO могли пребројати појединачне ћелије које сачињавају одређене делове мрежњаче. Установили су да је ласер на неким подручјима уништио фоторецепторске станице, с две лезије у десном и једном у левом оку. Добра вест јесте да ће с временом дечаку бити све боље, мада је питање хоће ли доћи до потпуног опоравка.Очи му никада неће зацелити у потпуности. Увек ће имати ожиљке”, рекао је Дејвидорф. Медицински извештај објављен је у часопису Retinal Cases & Brief Reports.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар