MEĐU IZMEĐU

UMALO OSLEPEO OD LASERA

648 pregleda

Dečak iz SAD gledao direktno u laser par sekundi i uništio svoju mrežnjaču.

Već su mnogi mediji pisali o opasnostima ciljanja laserskim pokazivačem nekome u oči, a incident u kojem je stradao dečak iz Ohaja služi kao podsetnik na to koliko je malo potrebno da se trajno oštete naše oči i vid.U nedavnom medicinskom izveštaju lekari su dokumentovali slučaj anonimnog tinejdžera, koji je nekoliko sekundi gledao ravno u laserski pokazivač dok se sa svojim prijateljima igrao pucanja.

Tokom igre koristili su igračku s laserskim pokazivačem koja je bila namenjena treniranju kućnih ljubimaca. Iako se uređaji poput ovog često oglašavaju kao slabiji i manje štetni laseri, sve je više dokaza koji upućuju na to da mogu ozbiljno oštetiti mrežljaču, piše ScienceAlert. Iako smatramo da su sigurni, čak i kratkotrajno direktno izlaganje oka laserskom pokazivaču može dovesti do trajnog gubitka vida, s time da su deca posebno izložena riziku”, objašnjava u izveštaju studentkinja medicine Kerol Vajtlas sa Univerziteta Ohajo (OSU).

Taj tragični scenario dogodio se spomenutom tinejdžeru. Iako je laser gledao samo par sekundi, odmah je na nekoliko minuta izgubio vid.Pet mjeseci nakon incidenta dečak je još uvek vidio zamagljeno i imao delomični gubitak vida na desnom oku, pa je posjetio oftalmologa Frederika Dejvidorfa saUniverziteta Ohajo. Kazao je lekaru da ponekad ne može videti pojedinačna slova, pogotovo ako čita tekst gledajući samo desnim okom (sa zatvorenim levim). Testovi su otkrili da vidi normalno s levim okom, a slabije s desnim.

Prilikom sledeće posete, šest meseci kasnije, utvrđeno je da mu se vid popravio i da vidi normalno na oba oka, no taj naizgled pozitivan rezultat nije pokazivao pravu štetu nanesenu oku.Dejvidorf je pomoću optičkog uređaja za skeniranje visoke razolucije uočio šta se stvarno dogodilo s dečakovom mrežnjačom – ustanovio je da je laser uništio čitava područja s fotoreceptorskim čelijama, odnosno ćelijama koje reaguju na svetlost (štapići i čepići).Na nekim mestima nije ničega ostalo, uopće nije bilo čepići”, kazao je Dejvidorf.

Lekari su dečaku utvrdili makularne opekotine na oba oka i pomoću sofisticiranog uređaja AO-OCT-SLO mogli prebrojati pojedinačne ćelije koje sačinjavaju određene delove mrežnjače.Ustanovili su da je laser na nekim područjima uništio fotoreceptorske stanice, s dve lezije u desnom i jednom u levom oku. Dobra vest jeste da će s vremenom dečaku biti sve bolje, mada je pitanje hoće li doći do potpunog oporavka.Oči mu nikada neće zaceliti u potpunosti. Uvek će imati ožiljke”, rekao je Dejvidorf.Medicinski izveštaj objavljen je u časopisu Retinal Cases & Brief Reports.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar