MEĐU IZMEĐU

UNIŠTENO ISTRAŽIVANJE

155 pregleda
Ilustracija

Uzorci koji su se dvadeset godina čuvali na minus osamdeset stepeni Celzijusa su uništeni pre tri godine, kada je čistač jedne američke laboratorije odlučio da isključi zamrzivač, jer su mu smetali dosadni zvuci alarma, tvrde advokati koji su podneli tužbu. Sada, kompanija zadužena za higijensko održavanje prostorija, mora da plati veliku odštetu Politehničkom institutu Renselin. Advokati su izjavili da su uzorci nepopravljivi, čime je uništeno istraživanje u trajanju od dve decenije. Uzorci su bili deo istraživanja o fotosintezi, koje je navodno moglo biti od velikog značaja za budući razvoj solarnih panela.

Politehnički institut Renselin u državi Njujork je pre tri godine napravio ugovor sa poslodavcem čistača o održavanju prostorija. Zbog nemara i nepravilne obuke za rad u laboratorijskom prostoru, kompanija za održavanje prostorija mora da plati odštetu od milion dolara, jer je revolucionarni naučni rad potpuno izgubljen.Nekoliko dana pre nego što je zamrzivač ugašen, alarm se oglasio kao obaveštenje o porastu temperature za tri stepena. Zbog pandemije, nije bilo moguće popraviti uređaj barem nedelju dana, zbog čega je na njemu bilo zalepljena poruka: Frižider pišti jer je u režimu za popravku. Molimo vas da ga ne pomerate ili gasite iz struje. Nije potrebno čišćenje u ovom delu. Možete da pritisnete dugme da utišate alarm na pet ili deset sekundi.”

Ipak, čistač je pomislio da su iritantni zvuci alarma označavali da nešto nije u redu, pa kada je želeo da proveri uređaj, slučajno je ugasio važne prekidače, koji su napajali struju. Kada je šteta otkrivena, temperatura u zamrzivaču je tada bila trideset stepeni viša od dozvoljenog, zbog čega su značajni uzorci bili kompromitovani, uništeni i više se ne mogu povratiti.Pošto je ustanovljeno da je čistač bio osoba sa posebnim potrebama, odlučeno je da će njegovi poslodavci snositi odgovornost za neadekvatnu obuku za rad u laboratorijsom prostoru. Prema izveštajima advokata, čistač je verovao da nije ništa pogrešno uradio i da je samo želeo da pomogne.Advokati su za javnost podelili da su naučnici veoma razočarani i da će biti potreban astronomski napor da se dosadašnji uspeh istraživanja ponovo dostigne.

(RT)

O autoru

administrator

Ostavite komentar