MEĐU IZMEĐU

VAKCINA IZ DUVANA

142 pregleda

Američki regulatori odobrili su početak prve faze kliničkog ispitivanja potencijalnog cepiva protiv kovida-19 koje „Britiš-Ameriken tobako (BAT) razvija iz listova duvana, objavila je kompanija. Ispitivanje bi trebalo početi uskoro, a rezultati će verovatno biti poznati sredinom iduće godine, objavio je BAT.

Potencijalno cepivo stvoreno je inovativnom tehnologijom na biljnoj osnovi ubrzanog rasta duvanskog lista, navodi BAT-ova podružnica, američka biotehnološka kompanija Kentucky BioProcessing (KPB) koja ga razvija.Moguća je prednost te tehnologije brza proizvodnja aktivnih sastojaka cepiva, u roku od šest sedmica, ističu, izdvajajući potencijal cepiva da bude stabilan na sobnoj temperaturi.

Javnost je u aprilu iznenadila objava proizvođača cigareta i duvanskih proizvoda da razvija cepivo protiv kovida-19 i da će, pod uslovom da dobije potporu regulatornih tela i odgovarajućih proizvođača, moći proizvoditi milion do tri miliona doza sedmčno, primećuje Rojters.

Budu li rezultati ispitivanja pozitivni, brza proizvodnja aktivnih sastojaka mogla bi skratiti razdoblje između identifikovanja novih virusa i sojeva i razvoja i primene cepiva, ističu, pak, u Kentucky BioProcessing-u. Američka kompanija u saopštenju navodi da tehnologiju baziranu na listovima duvana koristi i u potencijalnom cepivu protiv gripa, koje bi, takođe, trebalo krenuti u prvu fazu kliničkog ispitivanja.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar