MEĐU IZMEĐU

VAKCINA IZ KINE BLIZU

252 pregleda

Kako je saopšteno iz kompanije Sinovak, prva faza testiranje se radi na dve grupe u kojima će ukupno biti 144 dobrovoljca. Jedna grupa, u kojoj će biti dve trećine ispitanika, primaće novu vakcinu, a druga placebo, pa će se poređenjem utvrditi efikasnost vakcine.

Istraživači iz ove kompanije koji rade na razvoju vakcine objavili  su rezultate testiranja na životinjama u naučnim časopisima, koja su dala odlične rezultate, a počeli su i klinička istraživanja.Testiranja na životinjama pokazala su da prečišćena neaktivirana vakcina virusa SARS-cov2 (PICOVacc) aktivira stvaranje antitela protiv novog virusa korona kod miševa, pacova i makaki majmuna. Antitela su, kako se pokazalo, neutralisala čak 10 varijacija novog virusa korona, što pokazuje mogućnost da su efikasna i kod drugih varijacija koje kruže širom sveta.

Antitela stvorena posle vakcinisanja, kod makakija koji su imunizovani sa dve doze vakcine (tri ili šest miligrama po dozi), bila su dovoljna da se izbore sa virusom, te njihov organizam nije morao da stvara nova antitela.Kako je objavljeno u ovom naučnom radu, testirane životinje nisu pokazivale nikakve kliničke znake negativnih reakcija na vakcinu, a to je potvrđeno i hematološkim i biohemijskim analizama, pa se može reći da je vakcina bezbedna.

Sinovak je dva dana pre objavljivanja ovog naučnog rada saopštio i da je na ljudima počeo klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona.Kako je saopšteno iz te kompanije, prva faza testiranje se radi na dve grupe u kojima će ukupno biti 144 dobrovoljca. Jedna grupa, u kojoj će biti dve trećine ispitanika, primaće novu vakcinu, a druga placebo, pa će se poređenjem utvrditi efikasnost vakcine.Radi se o zdravim dobrovoljcima starosti od 18 do 59 godina iz kineske provincije Điangsu. Testiranje je odobrila Kineska nacionalna administracija za lekove.

Kako je rekao Vejdong Jin, predsednik i generalni direktor Sinovaka, ta kompanija će „ubrzati istraživanja kako bi podržala globalnu borbu protiv pandemije virusa korona. Sinovak” je vodeća kineska biofarmaceutska kompanija koja razvija vakcine za brojne bolesti.To je prva svetska kompanija koja je 2009. godine dobila dobrenje za svoju vakcinu protiv gripa H1N1, poznatog kao „svinjski grip, a i jedini je snabdevač od koga kineska država kupuje vakcinu za H5N1 (ptičji grip).Takođe, proizvode vakcine protiv malih boginja, varičela, hepatitisa A i B, sezonskog gripa, enterovirusa. Razvijaju i nove vrste vakcina, prisutni su na tržištu 30 zemalja, a kotirani su i na njujorškoj berzi.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar