МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ВАНЗЕМАЉЦИ НА ЕНКЕЛАДУ?

Испод леда (НАСА)

Ех, ти ванземаљци, баш су заокупили учене умове. Управо је обзнањен први доказ постојања великих органских молекула изван Земље. Где? У дубинама Енкеладовог залеђеног океана, једног од верних Сатурнових пратлаца. Чланак који на то указује појавио се у чувеном часопису „Природа” (Nature). Како су то истраживачи установили?

Новооткривени молекули имају, наиме,
масе од преко 200 атомских јединица масе,
што је знатно више од 50 атомских јединица
колико су имали раније опажена једињења.

Проучили су спектрометријске податке свемирске летелице „Касини-Хајгенс” и своје налази објавили под називом „Макромолекулска органска једињења из дубина Енкелада”. Из тога следи несумњив доказ да се на том небеском телу одигравају сложени хемијски процеси. Новооткривени органски молекули имају, наиме, масе од преко 200 атомских јединица масе, што је знатно више од 50 атомских јединица колико су имали раније опажена једињења.

Именована летелица, подухват НАСА, ЕСА и АСИ (италијанска свемирска агенција) почела је да облеће Сатурн 2004, следеће године се приближила Енкеладу. 2005. Тада је снимила да испод његове ледене коре постоји велики океан, за који научници сумњају да има јаке хидротермалне изворе.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар