ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

ВАШ НОВЧАНИК У БЛОКЧЕЈНУ

Лаптоп у ланцу (Википедија)

Ваш смартфон, лаптоп и телевизор размењују информације међусобно бирајући садржај који би могао да вас интересује, било да је у питању видео игра коју хоћете да играте или филм који бисте одгледали. Све ово држава проверава.

Владимир Кочовић

 

Година је 2035. Пробудили сте се, погледали сте извештај програма којег сте покренули претходне ноћи ради стратегије инвестирања новца, и у извештају је писало да ће пшеница на берзи скочити 5% ове недеље. Пуни задовољства, јер знате да је ова информација заснована да поузданом алгоритму машинског учења уз вероватноћу од 91,37%, пишете електронски уговор о пул фјучерсу криптовалуте берзе пшенице који ће се десити за 6 дана, 20 часова, 32 минута и 53 секунде од тренутка када сте написали уговор.

Самим овим „позајмили” сте деонице, и очекујете да ваш алгоритам погоди исход. Ако берза буде пратила тренд који је предвидео алгоритам, продаћете позајмљене деонице и зарадити новац, али ако промаши изгубили сте новац.

Пролази недеља, добијате поруку на вашем електронском новчанику, који је апликација на вашем смартфону. Пише да се стање на рачуну увећало услед успешно обављене фјучерс трансакције, иако видите да добит није она коју сте очекивали знате зашто је то тако. Разлог томе је што вам је држава већ урачунала порез на трансакцију аутоматски, како не бисте морали да бринете о порезу на крају фискалне године.

И није само порез постао аутоматизован.
Свака трансакција у којој сте учествовали
– куповина, поклон од пријатеља или неки
вид донације –одмах се проверава и прати.
Уопштено говорећи, реч „трансакција”
сада се користи за скоро све.

Присећате се како је било некада када је плаћање пореза било гадно и досадно, јер сте морали да попуњавате разне формуларе, али свега тога више нема. Држава је увела нови електронски новчаник, где можете да видите сав новац који сте потрошили, добили, и у којем имате попис свих рачуна и доходака, и сви видови пореза се прерачунавају и одузимају вам се са рачуна. Процес је аутоматски, неоспорив, и у неким тренуцима потпуно невидљив за вас.

Свемоћна трансакција (Википедија)

И није само порез постао аутоматизован. Свака трансакција у којој сте учествовали – куповина, поклон од пријатеља или неки вид донације –одмах се проверава и прати. Уопштено говорећи, реч „трансакција” сада се користи за скоро све.

Ваш „паметни аутомобил”, којим више не можете да управљате, размењује информације о стању на путевима с другим аутомобилима у мрежи, прави приоритете и бира најбржу путању. То је све трансакција.

Ваш смартфон, лаптоп и телевизор размењују информације међусобно бирајући садржај који би могао да вас интересује, било да је у питању видео игра коју хоћете да играте или филм који бисте одгледали. Све ово држава проверава.

Уколико идете улицом и пређете семафор на црвено светло, камере вас снимају, док алгоритми упоређују лице и налазе вас у полицијској бази података. Ако пишете нешто противзаконито на друштвеним мрежама, паметни програми трагачи проналазе вашу локацију у спрези са интернет провајдером и евидентирају вас. Све ово су трансакције.

Погледали сте ваш и-мејл и видели поруку од пореске управе: „Молимо вас унесите разлог следећих трансакција”. Ви сте очекивали овај имејл, јер вам је зет послао 100 евра за рођендан. Уписујете: „Рођендански поклон”. Али постоји проблем, ваш зет је у ствари заборавио да је то ваш рођендан, он је послао новац мислећи да је дужан затп што сте му помогли при пресељењу. Иако нисте знали, управо сте себи заказали ревизију.

Систем ради светлносном брзином, алгоритми машинског учења и неуролигвистике закључили су да постоји непоклапање у вези с разлогом трансакције, и добијате поруку: „Молимо вас очекујте посету једног од нашег ревизора у 18:00”. Али ви сте већ затворили имејл, нисте очеивали поруку, а и зашто би? Немате шта да кријете, не би требало да буде проблема, зар не?

Одлучили сте након посла да одете на дружење са колегама у оближњем ресторану. Након тога улазите у аутомобил и кажете му да вас одведе у школу ваше сестричине јер она данас има своју прву представу, али он неће да уради то што сте му рекли већ вам исписује обавештење на малом екрану: „Грешка! Нелегална путања”.

Свуда алгоритми (Википедија)

Збуњени, проверавате свој смартфон, и видите обевештење: „Трансакције су вам замрзнуте. Молимо да одете у ваш огранак пореске управе и да затражите отварање. Ваше возило је обавештено. Време поруке 18:05.”

Такође сте добили бесну поруку вашег зета, коју управо гледате преко наочара за проширену стварност и сазнајете да су и његове трансакције замрзнуте, и захтева да му кажете шта сте уписали у оном имејлу.

Ово је свет где је држава прихватила технологију криптовалута. У овом свету подаци о трансакцијама се легално уписују у блокчејн, и легално се повезују. Следећи су ефекти:

1.     Настанак P2P економије, где се снабдевачи свих добара или сервиса могу упоредити са потрошачима без човека. То им доноси више новца, док потрошачи троше мање, и животни стандард је порастао за све.

Легалне и бирократске процедуре, које су захтевале стотине докумената, скупоцених правника и других трошкова, сада регулишу напредни алгоритми и програми. То значи да све структуре државе, као што је пореска управа или полиција, не морају више да чекају законске налоге, јер се налози одмах издају када се одређени услови задовоље са новим легалним системом паметних електронских уговора.

Јавност воли криптовалуте. Не постоје мале главобоље, попут поделе новца с вашим цимером на крају сваког месеца око станарине. Бринете само о новцу који потрошите за себе, и гледате како вам аутоматски пристиже ако вам је неко дужан. Али и држава је такође воли: Сада су људи престали да користе папирни новац у замену за државну криптовалуту, и постало је лако пратити преваранте и криминалце.

Након што сте избацили сав бес из себе, дозвољавате аутомобилу да вас вози у ревизорску канцеларију – једино место где „легално” може да вас одведе сада – улазите унутра и питате због чега су вас позвали.

Човек у оделу вам се обраћа: „Желимо да нам објасните каква је природа вашег посла ван блокчејна. Молимо вас, дајте нам ваш приватни кључ, пун извештај о свом папирном новцу или вредности које сте добили претходне године, нудите кооперативни у овој истрази или ћете се суочити са правним последицама покушаја прања новца или избегавања плаћања пореза.”

Почињете да се присећате последњих 15 година, и мислите у себи: „Како се ово догодило?”

Сећате се крипто-анархиста и либерала који су говорили о блокчејну као покретачу великих слобода. Причали су како ће технологија да нас ослободи регулативе. Уместо тога, све је испало горе.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар